¡Felices pascuas – Glad påsk!

28 mars 2010, kl 10:58 av  
Postat i: Notiser | 14 980 visningar | Skriv ut Skriv ut

Så är det Semana Santa som påskveckan kallas för i Spanien. Det är en av de största och mest firade helgerna i landet.

När det gäller det religiösa motivet till helgen så är det samma i Spanien som i Sverige, den firas till minne av Kristi lidande och död på korset och hans uppståndelse. Påskveckan är den sista veckan i fastetiden, det vill säga veckan före påskdagen, från palmsöndagen fram till påskafton.

Namnen på dagarna under påskveckan, svenska – spanska:

 • Palmsöndagen – Domingo de Ramos
 • Dymmelonsdag – finns ej
 • Skärtorsdagen – finns ej
 • Långfredag – Viernes de dolores
 • Påskafton – Sábado Santo
 • Påskdagen – Domingo de Resurrección
 • Annandag påsk – helgdag i Katalonien, Valencia och på Balearerna

Påskfirandet skiljer sig en hel del åt mellan Spanien och Sverige. Här ser man inga påskkärringar eller påskris med fjädrar, inte heller målas det eller äts en massa ägg eller påskgodis. Det är ju något som bygger på en helt annan tradition. Däremot pågår ett hundratal påskprocessioner runt om i landet, varav flera klassas ha internationell betydelse för turismen, t ex processionerna i Cartagena, Cuenca, León, Lorca, Sevilla, Málaga, Salamanca, Valladolid, Hellín, Zamora och Elche. Så befinner du dig i närheten av dessa orter under påskhelgen, missa inte tillfället att se en.

Nedan ett YouTube-klipp från Cartagena år 2006:

YouTube Preview Image

Till sist en liten tanke på medaljens baksida med Semana Santa. Och om du befinner dig i Spanien i påsk och är ute i trafiken, ta det lugnt! Påskveckan brukar har den mest skrämmande statistiken på hela året när det gäller trafikolyckor. Även om statistiken har sjunkit något, antagligen beroende på att man har infört ett system där punkter dras på körkortet vid förseelser, så är det fortfarande höga siffror. År 2008 var det första gången som antalet dödsoffer understeg 100, siffran slutade på 66 jämfört med 103 året innan. Låt oss hoppas på bättre siffror i år!

¡Felices pascuas! – Glad påsk!

¡Felices pascuas! - Glad påsk!

¡Felices pascuas! - Glad påsk!

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (2 röster, medelbetyg: 4,00 av 5)
Loading...

Kommentarer

2 kommentarer till "¡Felices pascuas – Glad påsk!"

  1. Åsa, sön 05 apr 2009 11:17 

   Ha det gott! Åååh, blir det inget makro denna veckan då nä… ojojoj… jag är makro beroende. Jag ska jobba och hålla mig i skinnet så jag ska inte ut och köra en massa. Kram!!!

  1. Ett annorlunda SpanienAprilfesten i Sevilla - (Feria de Abril) | Ett annorlunda Spanien, tor 10 apr 2014 10:36 

   […] veckor efter påskhelgen (Semana Santa) öppnas portarna till den stora aprilfesten (feria de abril) i Sevilla. Detär en färgsprakande […]

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>