Att vara svensk och jobba i Spanien

30 juli 2013, kl 16:01 av  
Postat i: Artiklar, Blandat | 26 331 visningar | Skriv ut Skriv ut

Att vara svensk och jobba i Spanien är inget ovanligt. Idag finns det cirka 40 000 svenskar som bor och arbetar i Spanien och anledningen till varför landet är så lockande är ganska synlig. Förmånligare skatter i kombination med lägre priser och ett attraktivt medelhavsklimat har gjort Spanien ännu attraktivare även för övriga européer. På senare år har arbetsmarknaden vuxit och den europeiska unionen har gjort det lättare för svenskar att bosätta sig och arbeta i andra EU-länder. EU har även gjort det enklare för svenska medborgare att starta företag i Spanien. Därför är det ganska vanligt att se svenska företag som är registrerade i Spanien.

De vanligaste jobben
För dig som vill arbeta i Spanien finns det självklart många olika alternativ och möjligheter. De flesta jobben finns inom storstäderna och det enklaste sättet att nå arbetsgivarna är genom nätverkande i form av kontakter, internetforum, olika webbsidor och sociala medier. De vanligaste jobben för svenskar i Spanien kan återses inom callcenterbranschen, där telemarketing och kundservice är något som dominerar den spansksvenska arbetsmarknaden. Många nordiska företag driver sin verksamhet från Spanien men fokuserar på skandinaviska marknader, där man exempelvis kontaktar svenska konsumenter och företag.
För dig som är intresserad av andra jobb så finns det även en marknad inom café-, hotell- och restaurangbranschen. Den här marknaden är dock mindre betald till skillnad från den förestående. Något som är viktigt att veta är att både lönerna och kostnaderna är lite lägre än i Sverige. Som svensk och EU-medborgare i Spanien har du däremot några fördelaktiga rättigheter som exempelvis tillgång till fri vård på offentliga sjukhus och vårdcentraler, utbildning och ett förmånligare beskattningssystem.

Jobbsökning
Om du vill söka jobb i Spanien kan du vända dig till till den svenska arbetsförmedlingen eller den spanska arbetsförmedlingen för att nå arbetsgivare. En rekommendation är att använda LinkedIn för jobbsökning eller hitta svenska bolag i Spanien genom www.metrojobb.se. Även om arbetslösheten är väldigt hög i Spanien så drabbar detta inte svenskar lika mycket som spanjorer. Det är relativt enkelt att hitta jobb, speciellt på turistorterna. Vill man söka jobb utanför turistorterna så är det rekommenderat att man har kunskaper i spanska. För den som är intresserad av spanska språkkurser kan dessa ges både på distans eller på lokala språkskolor. Hursomhelst kan det vara bra att ha grundläggande kunskaper i spanska. Detta kan hjälpa dig väldigt mycket.

Rättigheter och lagar på arbetsmarknaden
Alla EU-medborgare har i princip samma rättigheter i Spanien. Som svensk har du därför i princip samma rättigheter som hemma i Sverige. Den enda skillnaden som finns är att du kommer betala mindre i skatt.
När du påbörjar en ny anställning i Spanien kommer spansk lagstiftning att träda i kraft över ditt anställningsavtal, om inget annat anges från arbetsgivarens håll. Något som du dock behöver göra innan du kan börja jobba är att ansöka om ett NIE-nummer eller ”Residencia”. Detta kan göras på Policia Nacional (den spanska polisen). Numret fungerar som ett personnummer eller ”social security number”.
För att läsa mer om lagar och regler för svenska medborgare som vill arbeta i Spanien så finns det nyttig information om arbetsförmedlingens hemsida.

Författare: A Öhman

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (Inget betyg än)
Loading...

Kommentarer

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>