Aprilfesten i Sevilla

25 november 2008, kl 16:39 av  
Postat i: Artiklar | 13 927 visningar | Skriv ut Skriv ut

Huvudentrén till aprilferian i Sevilla 1994
Två veckor efter påskhelgen (Semana Santa) öppnas portarna till den stora aprilfesten (feria de abril) i Sevilla. Detär en färgsprakande festlighet som varar i en vecka.

Varför inte kombinera en gigantisk fest med ett besök i den vackra andalusiska huvudstaden? Tänk på att vara ute i god tid eftersom det är svårt att hitta hotellrum under ferian.

Huvudentrén (La Portada) ser olika ut varje år, fotot till höger är från 1994. Konstruktionen av entrén påbörjas den förste januari.

Kort historik
1846 skrev Jose María Ybarrra och Narciso Bonaplata en förfrågan om att få hålla en boskapsmarknad i Sevilla. Förslaget förkastades av stadens borgmästare, Greven av Montelirio, som ansåg att det fanns tillräckligt med marknader på nära håll. I mars följande år godkände dock drottning Isabella II förslaget och första ferian kunde hållas på Prado de San Sebastian i utkanten av stan i april 1847.

Boskapsmarknaden ändrade snabbt sin karaktär pga dess popularitet, huvudsakligen beroende på de tre “partytält” som sattes upp i anslutning till marknaden. Dessa tillhörde hertigen och hertiginnan Motpensier, kommunen och Sevillas Casino. Från 1920-talet utvecklades ferian ytterligare och blev till den stora festlighet den är idag.

En modern festdeltagare som talar i mobiltelefonMarknaden
Feria de abril är som en liten stad i sig och dess yta upptar hela en miljon kvadratmeter. Området består av gator som fått namnet från kända tjurfäktare. Gatorna kantas av casetas, privata partytält där det dansas sevillanas, äts tapas och dricks mängder av sherry.

Varje dag under fiestan inleds med en parad med ryttare på sina vackra andalusiska hästar och hästekipage. Mitt på dagen går paraden mot tjurfäktningsarenan, La Real Maestranza, där tjurfäktare och uppfödare möts.

Som kuriosa kan nämnas att det enda tillåtna transportmedlet inom ferian förutom med “apostlahästarna” är till häst eller med häst och vagn. Ryttare måste dessutom klä sig i de traditionella dräkterna.

 

Man ser ofta par som rider tillsammans

 

 

 

Fotot ovan: En modern festdeltagare som talar i mobiltelefon

Fotot tv: Man ser ofta par som rider tillsammans.

 

 

Program under ferian:
Måndag: Alla tältägare och dess medlemmar samlas för invigning och den traditionella middagen “cena del pescaíto”, friterad småfisk, avnjuts.
El “alumbrao” – stadens borgmästare tänder huvudentrén (bestående av 20.000 glödlampor) och övrig belysning för att inviga de stora festligheterna.

Tisdag: Luncher ordnas för deltagarna i alla tälten. Marknadens belysning är tänd till kl 3 på morgonen.

Onsdag: Ferians huvuddag. Belysningen får vara tänd ytterligare en timme.

Torsdag: Antalet deltagare med hästar stiger. Belysningen får vara tänd fram till kl 5 på morgonen.

Fredag: Antalet besökare ökar ytterligare, bland dem kungligheter och andra kändisar. Upp emot en miljon personer är att vänta.

Lördag: Den näst viktigaste dagen efter onsdagen. Nu kommer många besökare som bor utanför Sevilla. Belysningen är tänd till kl 6 på morgonen.

Söndag: Sista marknadsdagen. Tjurfäktararenan La Maestranza fylls med tjurar från den välkända uppfödaren Miura. Vid midnatt avslutas ferian med hejdundrande fyrverkeri vid floden.

 

Två små flickor dansar sevillanas
Sevillanas
Musiken och danserna under feria de abril är Sevillanas, en variation av flamenco. Sevillanas härstammar som namnet antyder från området i fråga. Danserna kan klassas som snabba eller långsamma och dansas oftast i par.

De traditionella dräkterna är otroligt vackra. Ursprunget kommer från ferians första år då försäljerskor, ofta zigenare och bönder, förfinade sina arbetskläder med tre volanger nertill. Klädstilen spred sig snabbt som mode.

Fotot tv: Två små flickor dansar sevillanas.
Fotot nedan: Sevillanasdans

 

 

Sevillanasdans
Las casetas
Antalet tält i det stora marknadsområdet ökar för varje år. Under ferian 2007 kommer det sättas upp 1046 stycken! Majoriteten av dessa tillhör föreningar, privata grupper och företag. Det är därför svårt att få tillträde om man inte är inbjuden innan. Det finns dock några casetas som är öppna för allmänheten.

Om man har tur kan man dock bli insläppt i de privata tälten. Jag besökte ferian med två svenska väninnor som kunde dansa sevillanas. Det gav oss frikort överallt eftersom sevillaborna var mycket imponerade av svenskor som kunde dansa deras dans.

 

På utsidan av en caseta

 

Två vackert klädda damer utanför en caseta.

 

 

 

 

 

 

Tjurfäktning och nöjesfält
Knappast ingen spansk fiesta går av stapeln utan tjurfäktning. Under feria de abril kommer de mest kända tjurfäktarna till staden för att visa upp sin skicklighet. Om man inte får en chans att se en corrida, eller kanske är motståndare till den “ädla sporten” så är det ändå intressant att se utsidan på tjurfäktningsarenen och kanske besöka alla barer runt omkring för att uppleva den speciella atmosfären.

La calle del infierno – “Helvetesgatan” – som nöjesfältet heter erbjuder över 400 olika attraktionen som lockar både vuxna och barn. Förutom vanliga karuseller finns det barer, shower, lotterier och cirkus.

 

Aktuella datum för festligheterna:
2014: 6 – 11 maj

 

Mer läsning om ferian, på spanska: feriadesevilla.andalunet.com
Om Sevilla, på engelska: turismo.sevilla.org

Senast uppdaterad: 2011-04-24

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (1 röster, medelbetyg: 5,00 av 5)
Loading...

Kommentarer

En kommentar till "Aprilfesten i Sevilla"

    1. AutholoTusmum-web, ons 09 dec 2009 7:36 

      Tak for de interessante oplysninger

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!




XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>