Svarta listan


Stoppa direktlänkning

Efter att konstant bli utsatt för att människor inte respekterar upphovsrätten på domänen ma-design.net och annorlunda-spanien.com, så har jag beslutat mig för att svartlista sidor som direktlänkar till bilder eller på annat sätt använder upphovsrättsskyddat material utan tillåtelse.

Sidor som direktlänkar till bilder:

Sidor som använder upphovrättssskyddat material utan tillåtelse:

Gränsdragningar är alltid svåra när det gäller copyright, men när det gäller direktlänkning så är det ju uppenbart. Därför har jag på senare tid börjat lägga in ersättningsbilder istället för den riktiga bilden som någon olovligen använder sig av. Det kan se ut så här, och metoden är ganska effektiv. Vem vill ha hundbajs på sin hemsida? 😉

Direktlänkning stinker! Den riktiga bilden

Att direktlänka till någon annans bild strider mot god sed på internet, dessutom är det en ren stöld av bandbredd. Jag rekommenderar varmt en genomläsning av mistyanns sida: Vad är direktlänkning? som en fördjupning i problematiken. Annan bra läsning: Kolla källan, skoldatanätets sida om bl a upphovsrätt, Bildombudsmannen och Fridas skriverier om bilder och copyright.

Har du också råkat illa ut?
Varför inte göra som undertecknad och skapa en svart lista? Bilderna nedan får du gärna använda som ersättningsbild om du blir bestulen (klicka på småbilderna för en större bild, öppnas i nya fönster). Direktlänka inte, utan högerklicka på bilden och välj “Spara bild som”. Ladda sen upp bilden till din server.

Direktlänkning är bajs, bild från Emellen Hundbajs, från Ninaweb

Den vänstra bilden kommer från Emellen och den högra från Ninaweb. Jag har givetvis bett om tillåtelse att få använda dom, och upphovsmakarna har även givit sitt tillstånd till att bilderna får användas vidare om du är intresserad.

Hur blir jag vitlistad?
Svaret är enkelt. Ta omedelbart bort direktlänken till bilden du använder och kontakta mig så tar jag bort dig från svarta listan. Vill du använda en bild eller något annat material på min domän? Citerar sidan om copyright: “Vill du låna något så var snäll och maila, du får gärna låna men fråga innan.”

Sprid budskapet vidare
Loggorna nedan får du gärna använda, såvida du inte direktlänkar till dom förstås. Högerklicka på bilden och välj “Spara bild som”. Ladda sen upp bilden till din server. Du får gärna länka tillbaka till denna sidan också.

Stoppa direktlänkning Stoppa direktlänkning Stoppa direktlänkning!

Dessa loggor kommer från mistyann och får användas mot att du länkar tillbaka till henne.

Stjäl inte min bandbredd Stjäl inte min bandbredd Stjäl inte min bandbredd

Till sist, jag efterlyser tips på bra webbsidor som handlar om direktlänkning och upphovsrätt. Och har du en passande bild/ett foto som du kan tänka dig att dela med dig för att användas som ersättningsbild för de som direktlänkar? Kontakta mig gärna!

Kontaktformulär
  1. (obligatoriskt)
  2. (riktig e-post)
  3. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days

 

Senast uppdaterad: 2009-10-28

Kommentarer

En kommentar till "Svarta listan"

    1. Stoppa de som direktlänkar till dina bilder… | KennethBloggen, tis 16 mar 2010 17:24 

      […] för att den ska ta upp onödig trafik. Om du vill se andra exempel på nohotlink-bilder, kolla in denna sidan, där kan du också klicka dig vidare och läsa mer om upphovsrätt och god sed på […]