- Ett annorlunda Spanien - https://www.annorlunda-spanien.com -

¡Felices pascuas – Glad påsk!

Så är det Semana Santa som påskveckan kallas för i Spanien. Det är en av de största och mest firade helgerna i landet.

När det gäller det religiösa motivet till helgen så är det samma i Spanien som i Sverige, den firas till minne av Kristi lidande och död på korset och hans uppståndelse. Påskveckan är den sista veckan i fastetiden, det vill säga veckan före påskdagen, från palmsöndagen fram till påskafton.

Namnen på dagarna under påskveckan, svenska – spanska:

Påskfirandet skiljer sig en hel del åt mellan Spanien och Sverige. Här ser man inga påskkärringar eller påskris med fjädrar, inte heller målas det eller äts en massa ägg eller påskgodis. Det är ju något som bygger på en helt annan tradition. Däremot pågår ett hundratal påskprocessioner runt om i landet, varav flera klassas ha internationell betydelse för turismen, t ex processionerna i Cartagena, Cuenca, León, Lorca, Sevilla, Málaga, Salamanca, Valladolid, Hellín, Zamora och Elche. Så befinner du dig i närheten av dessa orter under påskhelgen, missa inte tillfället att se en.

Nedan ett YouTube-klipp från Cartagena år 2006:

Till sist en liten tanke på medaljens baksida med Semana Santa. Och om du befinner dig i Spanien i påsk och är ute i trafiken, ta det lugnt! Påskveckan brukar har den mest skrämmande statistiken på hela året när det gäller trafikolyckor. Även om statistiken har sjunkit något, antagligen beroende på att man har infört ett system där punkter dras på körkortet vid förseelser, så är det fortfarande höga siffror. År 2008 var det första gången som antalet dödsoffer understeg 100, siffran slutade på 66 jämfört med 103 året innan. Låt oss hoppas på bättre siffror i år!

¡Felices pascuas! – Glad påsk!

¡Felices pascuas! - Glad påsk!