Arkeologiska parken i Carranque

25 november 2008, kl 13:16 av  
Postat i: Artiklar | 6 396 visningar | Skriv ut Skriv ut

Arkeologiska parken i Carranque:
Ett överraskande storslaget och naturskönt utflyktsmål

Några mil sydväst om Madrid vid Guadarramaflodens idylliska stränder, dit landets byggnadsboom ännu ej har nått, kan man se resterna av Spaniens äldsta Mariakyrka, ett romerskt palats och ett nymftempel. Dessutom finns ett nytt museum med modeller av byggnaderna, så som de såg ut när de byggdes runt 380 e kr, liksom ett stort antal föremål som grävts fram på platsen.

En ny graciös gångbro tar besökaren över Guadarramafloden Från Madrid åker man mot Toledo, vid Illescas kör man västerut mot Carranque, som man kör igenom och därpå fortsätter västerut 6 km tills vägen tar slut. Parkeringsplats finns och en ny graciös gångbro tar besökaren över Guadarramafloden. En poppellund skymmer sikten, men snart kommer man fram till museet, som ser ut som en nybyggd romersk villa. Här får man snabbt och behändigt information om fyndplatsen via en video och genom de upphittade föremål, som finns utställda och de utmärkta modellerna av byggnaderna, så som man tror de såg ut från början.
Basilikans gavel

Basilikan
Väl preparerad vandrar man ut på fältet och det första man ser är basilikans gavel och de marmorpelare, som fördes ända från Turkiet och Grekland för att pryda huvudporten till iberiska halvöns första kristna kyrka – en oerhörd lyx, som bara en kejsare eller hans närstående kunde kosta på sig. Dyrbara byggnadsmaterial som egyptisk porfyr och monumental storlek pekar inte bara på kejserligt samband utan att det är frågan om en en martyrkyrka och en viktig begravningsplats. Av fynden i marken har man kunnat visa att kyrkan använts som kultplats och begravningsplats både under senromersk och västgotisk tid. Av arabiska inskrifter på marmorpelarna kan man se att även araberna var här efter år 811. På 1000-talet intog en tempelriddarorden platsen, men så småningom blev endast en eremitboning kvar. Under början av 1900-talet övergavs även denna och folk i trakten började stjäla byggnadsmaterial från kyrkan. Man använde till och med sprängmedel för att få den välbyggda basilikan att falla!
Nymfeum

 

Nymfeum
Fortsätter man mot det romerska palatset ser man en ruin som en gång var ett nymfeum, ett litet tempel med fontän till vattennymfernas ära. Så ännu lever de gamla gudarna kvar.

 

 

Det romerska palatset
Hela fyndplatsen är idag täckt av takDet romerska palatset med sina praktfulla salar, atrium, bad med rinnande kallt och varmt vatten, golvvärme och vinkällare var inte bara byggt för ägarens bekvämlighet utan också för att imponera på besökare från när och fjärran. Bortom palatset bodde tjänarna och slavarna.Idag blir man särskilt imponerad av mosaikerna på golvet som tålt tidens tand. De kommer från tre olika mästare och visar olika klassiska motiv. Hela fyndplatsen är täckt av tak. En bekväm gångled för besökaren runt och belysningen gör mosaikerna levande. Man visar tydligt vad som är rekonstruerat och vad som är autentiskt.

Mosaik i sovrummet, cubiculum
I sovrummet, cubiculum, finns en inskrift i mosaiken, som talar om, att det är Materno, som byggt detta hus. En revolutionerande upptäckt för arkeologerna, som nu kan arbeta med hypotesen att det är Materno Ciniego det rör sig om, Kejsar Theodosius den Stores farbror, prefekt över det östliga pretoriet i det romerska riket. Båda kommer från Segovia.

Theodosius var den som införde kristendomen i det romerska imperiet och Materno var kristendomens förste inkvisitor, som nitiskt förstörde hedniska helgedomar under sin tid som prefekt. Efter sin död år 388 begravdes han i samma kyrka som Kejsar Konstantin, men hans fanatiska hustru Acantia förde hans rester ett år senare till fots ända till Iberiska halvön, där allt tyder på att han begravdes i sin egen Mariakyrka.

 

Mosaik från Oecus - mottagningssalen, myten om Adonis död

Detaljer från mosaikgolven:

Till vänster: från Oecus, mottagningssalen – myten om Adonis död.

Nedan: Oceaneo, den romerska vattenguden.

Oceaneo, den romerska vattenguden

 

 

 

Det är rofyllt att sitta i picknicklunden...

 

 

 

Picknicklunden

Efter denna promenad kan man gärna slå sig ner i picknicklunden. Det är rofyllt att sitta där och höra fåglarna sjunga, medan man packar upp sin matsäck och häller upp lite gott vin och kanske tänker sig tillbaka så där 1700 år i tiden och undrar:

Varför valde man just denna plats för dessa magnifika byggnader? Var det kanske här den stora romerska vägen mellan Merida och Zaragoza korsade vägarna i nord-sydlig riktning?

Var det kanske här den försvunna romerska staden Titulcia låg?

Vad visste bonden Samuel López Iglesias om sin hemtrakts historia och legender när han år 1983 plöjde sin jord och stötte på ett romerskt mosaikgolv?

De arkeologiska utgrävningarna pågår sedan dess på båda sidor om Guadarramafloden och kanske kommer nya stora upptäcker att presenteras framöver.

 

Faktaruta:
Parque Arquelógico de Carranque, Toledo, Spanien.
Tel: +34-92 559 20 14
Hemsida: (på spanska) www.turismocarranque.com
Vägbeskrivning:
Det finns tre olika sätt att ta sig till den arkeologiska parken:
– Från Madrid, ta motorvägen mot Toledo (A42). Vid km 35, ta av mot Illescas och sedan mot Ugena på väg CM-4008.
– Från väg M 404 mellan Serranillos del Valle och Griñon (båda ligger i Madridprovinsen), ta av vid km 17 mot Carranque på väg M-415 och CM 4008.
– Från väg CM 4004 i Cedillo del Condado, ta av vid km 18 i riktning mot El Viso de San Juan och Carranque. Från byn Carranque är det skyltat fram till parken.
Öppettider:
15 april – 30 september: 10:00–21:00.
1 oktober – 14 april: 10:00-18:00.
Måndagar stängt.

 

Text: Eva von Malmborg

Foto: Monica Andersson

Senast uppdaterad: 2005-03-07

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (Inget betyg än)
Loading...

Kommentarer

En kommentar till "Arkeologiska parken i Carranque"

    1. Bulletin 2017-09-18 | Centro Escandinavo – Madrid, tis 19 sep 2017 17:25 

      […] UTFLYKT TILL ”El PARQUE ARQUEOLOGICO DE CARRANQUE” 5.10 Torsdagen den 5 oktober gör vi en mycket intressant utflykt till den arkeologiska parken El Carranque – ett överraskande storslaget och naturskönt utflyktsmål. Några mil sydväst om Madrid vid Guadarraramaflodens idylliska stränder kan vi se resterna av Spaniens älsta Mariakyrka, ett romerskt palats och ett nymftempel. Dessutom finns det ett nytt museum med modeller av byggnaderna, så som de såg ut när de byggdes runt år 380 efter Kristus, liksom ett stort antal föremål som grävts fram på platsen. Eftersom det inte finns något annat sätt att komma till Carranque måste man åka privat. De som har bil och är villiga att ta passagerare kontakta Kerstin eftersom flere kommer att vara beroende av skjuts. Man åker från Madrid mot Toledo ( A 42) Vid km. 35 tar man av mot Illescas och sedan mot Ugena på landsväg CM-4008. Sedan kör man mot Carranque som man åker igenom och därpå fortsätter västerut 6 kilometer tills vägen tar slut. Parkeringsplats finns och en ny graciös gångbro tar oss över Guadarramafloden. Vi träffas på parkeringsplatsen 11.30. Pris: 10€. (besök med guide) Efter besöket äter vi en ”menu del dia” i den närliggande byn Carranque. Obligatorisk anmälan till Kerstin snarast möjligt. Mer läsning om Carranque här: Arkeologiska parken i Carranque […]

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>