San Fermín 2008

24 november 2008, kl 21:13 av  
Postat i: Tjurfäktning | 6 297 visningar | Skriv ut Skriv ut

Tjuren OsborneSå är det dags för San Fermín, dvs tjurrusningen i Pamplona.

Denna dryga veckas fiesta i juli är uppkallad efter Pamplonas skyddshelgon San Fermín, och festligheterna består inte bara av tjurrusning. Festen startar den 6 juni vid 12-slaget, men tjurrusningarna börjar först dagen efter, den 7:e.

Som vanligt så befinner jag mig på tryggt avstånd i tv-soffan varje morgon klockan 8 och håller tummarna på tjurarna. Det är många fulla turister som råkar illa ut varje år. Det kan faktiskt vara en lek med döden…

Läs mer om fiestan på sanfermin.com. (På spanska, engelska och baskiska).

Länk till sanfermin.com

För bildtexter, för muspekaren över bilden.

14 juli: Den åttonde och sista rusningen för i år gick snabbt och rent och var en värdig avslutning på San Fermínfiestan. På 2 minuter och 37 sekunder var det över och tjurarna från Núñez del Cubillo lämnade tjurfäktningsarenan. Ingen person skadades av tjurarna idag, däremot fick fem föras till sjukhus.

Även stutar bör man se upp med!

13 juli: Dagens rusning gick hyfsat snabbt, på 2 minuter och 52 sekunder. De mytomspunna tjurarna från Miuras lämnade ingen tjurrusare skadad bakom sig, däremot fördes sju personer med andra typer skador till sjukhuset. Det var packat med folk på gator och torg.

En tjurrusare med änglavakt

Det är trångt i den smala gången in till tjurfäktningsarenan

12 juli: Den sjätte dagens rusning varade i 3 minuter och 2 sekunder. Som alltid under helgen var det extra mycket folk som sprang bredvid tjurarna från Dolores Aguirre. Trots detta raporteras bara en skadad.

Sjätte dagen

11 juli: Dagens rusning tog nästan exakt samma tid som gårdagens, 2 minuter och 36 sekunder. Jandilla-tjurarna lämnade dock bara kvar en person som behövde föras till sjukhus.

Öga mot öga med tjuren

10 juli: Tjurrusningen dag fyra var precis som igår snabb och ren (rápido y limpio). På 2 minuter och 30 sekunder hade de sex tjurarna och två oxarna från uppfödarna Cebada Gago avslutat rusningen genom Pamplonas gator.

Aj, aj!

Sista rusningen för i år för denne killen

Det krävs mod för att klappa tjuren

9 juli: Den tredje dagens tjurrusning skedde utan större incidenter, på 3 minuter och 44 sekunder var den över. Dock hade en av los pastores, boskapsskötarna, (de är männen i gröna tenniströjor som utrustade med käppar styr tjurflocken mot sitt rätta mål) en sagolik tur idag när han mötte tjurarna från uppfödaren Fuente Ymbro. Det är första gången sen jag började titta på San Fermín som jag sett något liknande. Han var mycket nära att stångas rejält, det var sjätte året han deltog, och som genom ett under klarade han sig helskinnad. Dags facit är två skadade.

Man skall springa bredvid tjurarna inte hoppa över dom!

Boskapsskötaren hade en sagolik tur.

Så var dagens tjurrusning över för tjurarna

8 juli: Limpio y rapido (ren och snabb), så kan dagens tjurrusning i Pamplona sammanfattas. Förväntningarna var stora på de traditionellt farliga tjurarna från uppfödaren Cebada Gago, men efter 2 minuter och 16 sekunder var gatloppet över och alla kunde pusta ut. Fyra personer med lättare skador är dagens facit.

En boskapsskötare stretchar lite innan start

Snart tänds startraketen

Det kunde gått illa!

7 juli: Det blev en snopen inledning av San Fermín i Pamplona för den statliga tv-kanalen TVE 1. De drabbades nämligen av elfel och under hela första minuten av den första tjurrusningen för i år möttes man av en testbild “Estamos viendo San Fermín 2008″ (Vi ser på San Fermín 2008). När väl sändningarna kom igång fanns det inget ljud.
Det är ju tur att den konkurrerande kommersiella kanalen Canal Cuatro också visar direktsändning, dessutom kör ju båda kanalerna med repriser av gatloppet.

Vi ser på San Fermín 2008

Dagens rusning var långsam och stundom farlig. Det tog hela 4 minuter och 22 sekunder innan den sista tjuren från Conde de la Corte lämnade tjurfäktningsarrenan där tjurrusningen alltid avslutas.

Facit för första dagen är åtta skadade, av dessa är det bara någon enstaka person som har blivit stångad av tjurarna. De flesta incidenterna orsakas av trängseln på gator och torg, det är många som faller och blir trampade av andra deltagare.

Trängsel på gator och torg

Aj, aj!

Denna killen kommer strax att bli stångad av tjuren...

Länk till sanfermin.com

För andra årgånger av San Fermín, klicka här.

Senast uppdaterad: 2008-07-14

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (1 röster, medelbetyg: 1,00 av 5)
Loading...

Kommentarer

En kommentar till "San Fermín 2008"

    1. Semesteruppehåll » Ett annorlunda Spanien, tis 07 jul 2009 7:53 

      […] ändå, det återstår att se. Jag kommer dock vara tillbaka igen för att rapportera från San Fermín, dvs tjurrusningarna i Pamplona, som startar den 6 […]

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>