- Ett annorlunda Spanien - https://www.annorlunda-spanien.com -

Arkeologiska parken i Carranque

Arkeologiska parken i Carranque:
Ett överraskande storslaget och naturskönt utflyktsmål

Några mil sydväst om Madrid vid Guadarramaflodens idylliska stränder, dit landets byggnadsboom ännu ej har nått, kan man se resterna av Spaniens äldsta Mariakyrka, ett romerskt palats och ett nymftempel. Dessutom finns ett nytt museum med modeller av byggnaderna, så som de såg ut när de byggdes runt 380 e kr, liksom ett stort antal föremål som grävts fram på platsen.

Från Madrid åker man mot Toledo, vid Illescas kör man västerut mot Carranque, som man kör igenom och därpå fortsätter västerut 6 km tills vägen tar slut. Parkeringsplats finns och en ny graciös gångbro tar besökaren över Guadarramafloden. En poppellund skymmer sikten, men snart kommer man fram till museet, som ser ut som en nybyggd romersk villa. Här får man snabbt och behändigt information om fyndplatsen via en video och genom de upphittade föremål, som finns utställda och de utmärkta modellerna av byggnaderna, så som man tror de såg ut från början.

Basilikan
Väl preparerad vandrar man ut på fältet och det första man ser är basilikans gavel och de marmorpelare, som fördes ända från Turkiet och Grekland för att pryda huvudporten till iberiska halvöns första kristna kyrka – en oerhörd lyx, som bara en kejsare eller hans närstående kunde kosta på sig. Dyrbara byggnadsmaterial som egyptisk porfyr och monumental storlek pekar inte bara på kejserligt samband utan att det är frågan om en en martyrkyrka och en viktig begravningsplats. Av fynden i marken har man kunnat visa att kyrkan använts som kultplats och begravningsplats både under senromersk och västgotisk tid. Av arabiska inskrifter på marmorpelarna kan man se att även araberna var här efter år 811. På 1000-talet intog en tempelriddarorden platsen, men så småningom blev endast en eremitboning kvar. Under början av 1900-talet övergavs även denna och folk i trakten började stjäla byggnadsmaterial från kyrkan. Man använde till och med sprängmedel för att få den välbyggda basilikan att falla!

 

Nymfeum
Fortsätter man mot det romerska palatset ser man en ruin som en gång var ett nymfeum, ett litet tempel med fontän till vattennymfernas ära. Så ännu lever de gamla gudarna kvar.

 

 

Det romerska palatset
Det romerska palatset med sina praktfulla salar, atrium, bad med rinnande kallt och varmt vatten, golvvärme och vinkällare var inte bara byggt för ägarens bekvämlighet utan också för att imponera på besökare från när och fjärran. Bortom palatset bodde tjänarna och slavarna.Idag blir man särskilt imponerad av mosaikerna på golvet som tålt tidens tand. De kommer från tre olika mästare och visar olika klassiska motiv. Hela fyndplatsen är täckt av tak. En bekväm gångled för besökaren runt och belysningen gör mosaikerna levande. Man visar tydligt vad som är rekonstruerat och vad som är autentiskt.


I sovrummet, cubiculum, finns en inskrift i mosaiken, som talar om, att det är Materno, som byggt detta hus. En revolutionerande upptäckt för arkeologerna, som nu kan arbeta med hypotesen att det är Materno Ciniego det rör sig om, Kejsar Theodosius den Stores farbror, prefekt över det östliga pretoriet i det romerska riket. Båda kommer från Segovia.

Theodosius var den som införde kristendomen i det romerska imperiet och Materno var kristendomens förste inkvisitor, som nitiskt förstörde hedniska helgedomar under sin tid som prefekt. Efter sin död år 388 begravdes han i samma kyrka som Kejsar Konstantin, men hans fanatiska hustru Acantia förde hans rester ett år senare till fots ända till Iberiska halvön, där allt tyder på att han begravdes i sin egen Mariakyrka.

 

Detaljer från mosaikgolven:

Till vänster: från Oecus, mottagningssalen – myten om Adonis död.

Nedan: Oceaneo, den romerska vattenguden.

 

 

 

 

 

 

Picknicklunden

Efter denna promenad kan man gärna slå sig ner i picknicklunden. Det är rofyllt att sitta där och höra fåglarna sjunga, medan man packar upp sin matsäck och häller upp lite gott vin och kanske tänker sig tillbaka så där 1700 år i tiden och undrar:

Varför valde man just denna plats för dessa magnifika byggnader? Var det kanske här den stora romerska vägen mellan Merida och Zaragoza korsade vägarna i nord-sydlig riktning?

Var det kanske här den försvunna romerska staden Titulcia låg?

Vad visste bonden Samuel López Iglesias om sin hemtrakts historia och legender när han år 1983 plöjde sin jord och stötte på ett romerskt mosaikgolv?

De arkeologiska utgrävningarna pågår sedan dess på båda sidor om Guadarramafloden och kanske kommer nya stora upptäcker att presenteras framöver.

 

Faktaruta:
Parque Arquelógico de Carranque, Toledo, Spanien.
Tel: +34-92 559 20 14
Hemsida: (på spanska) www.turismocarranque.com [1]
Vägbeskrivning:
Det finns tre olika sätt att ta sig till den arkeologiska parken:
– Från Madrid, ta motorvägen mot Toledo (A42). Vid km 35, ta av mot Illescas och sedan mot Ugena på väg CM-4008.
– Från väg M 404 mellan Serranillos del Valle och Griñon (båda ligger i Madridprovinsen), ta av vid km 17 mot Carranque på väg M-415 och CM 4008.
– Från väg CM 4004 i Cedillo del Condado, ta av vid km 18 i riktning mot El Viso de San Juan och Carranque. Från byn Carranque är det skyltat fram till parken.
Öppettider:
15 april – 30 september: 10:00–21:00.
1 oktober – 14 april: 10:00-18:00.
Måndagar stängt.

 

Text: Eva von Malmborg [2]

Foto: Monica Andersson [3]

Senast uppdaterad: 2005-03-07