Mer än bara Barcelona

02 januari 2011, kl 18:07 av  
Postat i: Artiklar | 13 815 visningar | Skriv ut Skriv ut

Barcelona är en ständigt populär destination full av upplevelser för alla sinnen. För dem som reser hit på weekendresor är det nästan omöjligt att inte återvända och många blir så förtjusta i staden att de reser hit igen och igen med någon av de många sista minuten resor som erbjuds. Men när man har vandrat upp och ned längs huvudgatan La Rambla ett par gånger, beundrat de vackra jugendhusen på Passeig de Gràcia, besökt de många museerna och utforskat barerna i centrum kanske man får lust att utforska stadens omgivningar lite grann.

Berget Montjuïc ligger inte långt från La Rambla, men det är många turister som missar sevärdheterna här. Du kan åka upp med bergbana från tunnelbanestationen Parallel, eller med linbana från hamnen. Det går också bussar för de mindre äventyrliga. Väl upp på berget kan du njuta av de anlagda parkernas grönska och vyerna över staden. På den sida av berget som inte vetter mot havet ligger bland annat friluftsmuseet Poble Espanyol. Museet ligger i en pampig byggnad som också rymmer museet för katalansk konst (MNAC). Här finns också den tyska paviljongen, ett modernistiskt mästerverk av Mies van der Rohe. De byggdes alla inför världsutställningen 1929 och andra delar av området blev renoverade inför de Olympiska spelen 1992.

Med metro, lokaltåg och buss kan man enkelt ta sig till städer och sevärdheter i närheten av Barcelona. Om man vill tillbringa en dag på stranden eller uppleva nattlivet utanför innerstaden kan man ta tåget till Sitges, ett populärt utflyktsmål längs kusten. Badorten har blivit känd för sin toleranta atmosfär och är bland de liberalaste i Spanien. Här finns härliga sandstränder, restauranger med utsikt över havet, vackra villor och palats då det var länge överklassens sommarort. Men inte minst är detta en stad med ett hålligång utan motstycke efter solnedgången.

Hisnande naturupplevelser och inblickar i Kataloniens historia och religiösa liv får man om man åker till berget Montserrat utanför Barcelona. Berget har fått sitt namn av sin taggiga profil och är imponerande med den högsta punkten 1236 meter över havet. Här finns ett kloster med samma namn, inkilat mellan fantastiska bergsformationer. Där verkar en av världens äldsta gosskörer, som grundades redan på 1300-talet. Många vallfärdar till Montserrat för att se den fantastiska kyrkans Mariaskulptur, Jungfrun av Montserrat, som är Kataloniens skyddshelgon. När man är här kan man också gå på vandring längs någon av lederna som utgår från torget framför klostret. Utsikten är bedövande en klar dag. Till Montserrat kan du åka kollektivt med tåg och sedan linbana.

Hisnande naturupplevelser och inblickar i Kataloniens historia och religiösa liv får man om man åker till berget Montserrat utanför Barcelona.

Hisnande naturupplevelser och inblickar i Kataloniens historia och religiösa liv får man om man åker till berget Montserrat utanför Barcelona.

Det är också värt att göra en avstickare till Girona, en och en halv timme utanför Barcelona med tåg. På vykort från staden ser man ofta de olikfärgade husen längs floden i stadskärnan. Girona är en gammal stad, med slingrande gränder i de välbevarade judekvarteren från medeltiden, och en katedral från 1400-talet. Katedralen utmärker sig genom att vara enskeppig, med en bredd på 29 meter – det bredaste skeppet bevarat i en gotisk kyrka. Mellan Girona och Barcelona går det tåg flera gånger om dagen och kan vara perfekt för att komma bort från storstadspulsen under en dag.

Det är också värt att göra en avstickare till Girona, en och en halv timme utanför Barcelona med tåg.

Det är också värt att göra en avstickare till Girona, en och en halv timme utanför Barcelona med tåg.

På mindre orter runtom i Katalonien firar man sitt skyddshelgon med en ”festa major”, en fest öppen för alla med dans, musik och fyrverkerier. Se om det pågår någon ”festa major” i närheten när du besöker Barcelona då detta kan ge en oförglömlig upplevelse. I Barcelona heter festen La Merchè och startar i mitten av September.

Text och foto: Louise Hemman, Expedia.se

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (Inget betyg än)
Loading...

Kommentarer

4 kommentarer till "Mer än bara Barcelona"

  1. Daniel, ons 23 nov 2011 9:44 

   Jag älskar Montsserat

  1. Ove S, mån 12 dec 2011 22:23 

   Söker ni semesterboende i Barcelona eller övriga Spanien har det startat en ny sökmotor för semesterboende: http://www.hyrboende.se/

  1. MariaUlrika, tor 21 aug 2014 16:39 

   Katalonien är sannerligen mer än “bara” Barca 🙂

   //MariaUlrika

   http://casaourika.wordpress.com/2014/06/19/dertosa-tortosa/

  1. Anna, tis 20 feb 2018 21:55 

   Vackra bilder! Takk for tips 🙂

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>