La fiesta de San Juan – spanskt midsommarfirande

22 juni 2009, kl 11:32 av  
Postat i: Notiser | 17 401 visningar | Skriv ut Skriv ut

Det är inte bara i Sverige som vi firar sommarsolståndet med årets längsta dag och kortaste natt. Den spanska motsvarigheten till det svenska midsommarfirandet heter la fiesta de San Juan – San Juan-festen. San Juan firas alltid den 23 juni.
Traditionen är gammal och man tände brasor för att fira sommarsolståndet. Syftet med brasorna var att ge solen mer styrka inför de kortare dagarna som stundade, ritualen var även en kroppslig reningsprocedur.

Staden Alicante anammade tidigt denna tradition, men borgmästaren proklamerade att det var förbjudet att tända brasor, de som bröt mot förbudet riskerade böter på mellan 20-100 reales. Genom en miss år 1881 då stadens styre glömde bort att offentliggöra förbudet, så passade invånarna i Alicante på och inrättade gatufesten San Juan med lekar och musik, och precis som vid Las Fallas i Valencia, skapade man satiriska figurer, så kallade ninots, som sedan eldades upp.

1928 hölls den första officiella San Juan-fiestan i Alicante. Syftet var att uppnå lika hög status som Las Fallas i Valencia och att locka till sig turister, och de lyckades väl. Firandet av San Juan i Alicante klassas att ha internationell betydelse för turismen.

Det är inte bara i staden Alicante som San Juan firas, bland övriga orter i regionen kan nämnas Elda, Benidorm och San Juan de Alicante. Även uppe i norr, längst hela den Galiciska kusten firas San Juan, andra orter i Spanien som är värda att nämnas är Soria (Castilla y León), Punta del Hidalgo på Teneriffa samt i Vejer de la Frontera (Cádiz).

Firandets utförande varierar lite från ort till ort, befinner du dig i närheten så missa inte tillfället att delta i denna fiesta som kulminerar vid noche de San Juan, dvs den 23 juni på kvällen och natten.

Nedan ett videoklipp Hogueras de San Juan de Alicante:
YouTube Preview Image

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (Inget betyg än)
Loading...

Kommentarer

2 kommentarer till "La fiesta de San Juan – spanskt midsommarfirande"

    1. Kent Klang, ons 01 jul 2009 0:15 

      Jo; jag var med och bor mitt upp i stan,dvs. mellan tjurarenan och saluhallen. Det hela är SÅ Jä#¤%&/()(/-la välskött och kärleksfullt behandlat att man önskar att det EJ blir nån ny “oktoberfest Munchen”-efekt på`t. Men OM!!!!!!! det nu skulle bli så:JAG BER PÅ “mina bara knän”.SPRING INTE DÄR OMKRING SOM NÅGRA J#¤#¤¤¤%¤#LA MEDELKLASS-SNOBBAR Å HÅLL PÅ ATT MOBILFOTA(det mesta filmas redan av dom som är proffs på`t!!!!!!!!!!!!;utan dra några djupa andetag och smält in i festen,med värdig ödmjuket. Det är faktiskt Alicante-bornas EGEN fest och vi andra är BARA besökare.MEN!!!!!!!OM ni har förmågan att respektera det,jag har testat;NI KOMMER ATT BLI SÅ HELV”####¤#TS accepterade så ni kan ej ana. Kort sagt:ta ej med er något “krösamaja/prusiluska-koncept dit, det kan se farligt ut och det pangas och smälls hitådit, men bekymra er inte:DOM FIXAR DÄ DÄR OCH DET BEHÖVS EJ NÅN “DUBBELMORAL-POLIS” från “Bolibompa-grobianien” där. Kul har det varit,men jag var “slut” flera dagar efteråt.En natt gick jag “ut” klockan kvart över tre,herregud.

    1. En skör tråd - Lugnet råder, tor 23 jun 2011 15:41 

      […] midsommar, det är en röd dag på almanackan, så därför tar jag det lugnt. Mer läsning om San Juan i min blogg om […]

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>