Las fallas i Valencia

14 mars 2009, kl 10:48 av  
Postat i: Notiser | 10 706 visningar | Skriv ut Skriv ut

Så är det dags igen för den färgsprakande och högljuda fiestan Las Fallas i Valencia, glöm inte öronpropparna! Festligheterna pågår mellan den 14-19 mars varje år. Andra namn för fiestan är fiestas josefinas eller festes de Sant Josep efter San José, hantverkarnas helgon.

Namnet fallas härstammar från latin – facla/facula – dvs fackla och har givit namnet till de fantastiska figurer (ofta med satiriska drag), även kallade ninots som noga utformas under ett helt år. Från början tillverkades de i vax men nu för tiden görs de i återvinningsmaterial som papper och kartong. De kan vara upp till 20 meter höga och är riktiga konstverk. Nästan varje kvarter har en Casal faller som skapar en ninot och samlar in pengar för fiestan. Arbetet för nästa las fallas påbörjas så snart den gamla är över.

Under fiestan placeras alla ninots ut i kvarteren där de har skapats och på sista dagen, den 19 mars runt midnatt eldas alla figurer upp, därav namnet falla – fackla. Varje figur omringas av fyrverkerier som först tänds på och om den inte brinner upp med fyrverkeriernas hjälp, så tänds figuren på efteråt. Alla dessa fyrverkerier tillsammans skapar en enorm ljudnivå och hela staden skakar. Det är inte utan orsak som Valencia anses vara Spaniens fyrverkeristad, nästan alla Spaniens raketer och smällare tillverkas där.

Las fallas 2006:
YouTube Preview Image

Länkar: Las fallas officiella hemsida (på spanska)
Fallas in Valencia (på engelska)

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (1 röster, medelbetyg: 5,00 av 5)
Loading...

Kommentarer

2 kommentarer till "Las fallas i Valencia"

    1. Cecilia, mån 16 mar 2009 11:03 

      Tack för att du lagt in så mycket info om Las fallas i Valencia! Det kände jag inte till så det var riktigt kul att få läsa om det. Och ett extra plus var naturligtvis YouTube-filmen. Det är ju fantastiskt hur spanjorerna är ute och firar sina fiestor!

    1. La fiesta de San Juan – spanskt midsommarfirande » Ett annorlunda Spanien, tor 23 jun 2011 14:59 

      […] i Alicante på och inrättade gatufesten San Juan med lekar och musik, och precis som vid Las Fallas i Valencia, skapade man satiriska figurer, så kallade ninots, som sedan eldades […]

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>