- Ett annorlunda Spanien - https://www.annorlunda-spanien.com -

La fiesta de San Juan – spanskt midsommarfirande

Det är inte bara i Sverige som vi firar sommarsolståndet med årets längsta dag och kortaste natt. Den spanska motsvarigheten till det svenska midsommarfirandet heter la fiesta de San Juan – San Juan-festen. San Juan firas alltid den 23 juni.
Traditionen är gammal och man tände brasor för att fira sommarsolståndet. Syftet med brasorna var att ge solen mer styrka inför de kortare dagarna som stundade, ritualen var även en kroppslig reningsprocedur.

Staden Alicante anammade tidigt denna tradition, men borgmästaren proklamerade att det var förbjudet att tända brasor, de som bröt mot förbudet riskerade böter på mellan 20-100 reales. Genom en miss år 1881 då stadens styre glömde bort att offentliggöra förbudet, så passade invånarna i Alicante på och inrättade gatufesten San Juan med lekar och musik, och precis som vid Las Fallas i Valencia [1], skapade man satiriska figurer, så kallade ninots, som sedan eldades upp.

1928 hölls den första officiella San Juan-fiestan i Alicante. Syftet var att uppnå lika hög status som Las Fallas i Valencia och att locka till sig turister, och de lyckades väl. Firandet av San Juan i Alicante klassas att ha internationell betydelse för turismen.

Det är inte bara i staden Alicante som San Juan firas, bland övriga orter i regionen kan nämnas Elda, Benidorm och San Juan de Alicante. Även uppe i norr, längst hela den Galiciska kusten firas San Juan, andra orter i Spanien som är värda att nämnas är Soria (Castilla y León), Punta del Hidalgo på Teneriffa samt i Vejer de la Frontera (Cádiz).

Firandets utförande varierar lite från ort till ort, befinner du dig i närheten så missa inte tillfället att delta i denna fiesta som kulminerar vid noche de San Juan, dvs den 23 juni på kvällen och natten.

Nedan ett videoklipp Hogueras de San Juan de Alicante: