Historiskt maktskifte i Baskien

08 maj 2009, kl 11:53 av  
Postat i: ETA, Notiser | 4 963 visningar | Skriv ut Skriv ut

Den 5 maj utnämndes socialisten Patxi López som ny president (lehendakari) i Baskien och igår överlämnades symbolen för makten, käppen el bastón de mando från den avgående Juan José Ibarretxe, PNV (Partido Nacional Vasco) under en officiell ceremoni i Guernika.

Det är första gången sen det baskiska regionala självstyret som inte makten styrs av det borgliga baskiska nationalistpartiet PNV, och säkert första och sista gången som socialisterna (PSOE) slår sig ihop med konservativa Partido Popular (PP) för att kunna ta makten.

Den nya maktkonstellationen i Baskien kommer med all säkert att få stora problem och terrorismen lär säkert inte minska. Flera småpartier som stödjer ETA tilläts t ex inte delta i regionalvalet. Den 6 maj genomfördes ett bombattentat mot en mobilantenn i Kantabrien och om inte ETA:s innersta kärna försvagats genom ett tillslag i Frankrike i april då ETA-ledaren Jurdan Martitegi och sex andra eta-medlemmar arresterades, så hade vi säkert fått se fler terrordåd i samband med maktskiftet.

Juan José Ibarretxe överlämnar el bastón de mando till Patxi López.

Juan José Ibarretxe överlämnar el bastón de mando till Patxi López.

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (Inget betyg än)
Loading...

Kommentarer

En kommentar till "Historiskt maktskifte i Baskien"

    1. Oskyldiga offer mördade av ETA år 2009 » Ett annorlunda Spanien, fre 31 jul 2009 9:24 

      […] Fredag den 19 juni 2009: Den 49-årige polisen Eduardo Puelles García, dödades när en bilbomb exploderade i Arrigorriaga, nära Bilbao, Vizcaya. Bomben hade placerats i den bakre delen på polismannens bil på en parkeringsplats nära mannens bostad. De är det första ETA-attentatet sen socialistledaren Patxi López valdes som president i maj i år. Läs mer här. […]

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>