San Isidro – Madrids skyddshelgon

08 maj 2009, kl 14:26 av  
Postat i: Artiklar, Tjurfäktning | 10 317 visningar | Skriv ut Skriv ut

San Isidro (Labrador), Madrids skyddshelgon, är även böndernas och arbetarnas beskyddare. Han föddes i Madrid runt år 1080 och avled den 15 maj 1130. Det finns många legender och berättelser om hans liv. I sin ungdom flyttade han med sin familj till Torrelaguna. Senare, efter sitt giftemål med Maria Torribia (mer känd som Santa María de la Cabeza, efter att hon blev helgonförklarad) så återvände han till Madrid och försörjde sig som jordbrukare. Det var vid denna tidpunkt han började kallas Isidro Labrador, det sistnämnda spanska för just jordbrukare.

Det var nu som det började ske fantastiska händelser och mirakel till gagn för samhället. Som kuriosa kan nämnas några; när San Isidro inte hade tillräckligt med mat till sina bordsgäster så lyckades han genom ett mirakel att fördubbla innehållet i grytan så att det räckte till alla. En annan gång lyckades han få vattnet i en brunn att stiga kraftigt så att han kunde rädda sin son som trillat ner i brunnen. När den spanske kungen Felipe III blev botad från en allvarlig sjukdom genom att vidröra Isidro Labradors reliker så blev San Isidro helgonförklarad av påven Gregorio XV år 1622.

San Isidros dödsdag den 15 maj är även en lokal helgdag i Madrid, men fiestan startar tidigare. En dryg vecka innan inleds Feria de San Isidro, tjurfäktarsäsongen på den anrika arenan Las Ventas i Madrid.
När det finns något att fira så brukar madridborna göra det ordentligt. De älskar att roa sig, dansa, sjunga, äta bra och sist, men inte minst, att se på tjurfäktning. De tar fram sina folkdräkter och dansar och sjunger, de går på konserter och teater och besöker marknader och specialutställningar, allt för att hedra San Isidro.

Många madridbor gör en pilgrimsfärd till pradera de San Isidro, en park med ett kapell (Erimita de San Isidro) på andra sidan Manzanaresfloden. Där köar de för att få dricka heligt vatten från en källa.

Om du vill få en chans att se statyn av San Isidro skall du besöka torget Plaza de las Vistillas den 15 maj när den går parad. På kvällen hålls en konsert på samma torg med traditionell spansk musik av olika band och artister. På stortorget, Plaza Mayor, är det fullt med aktiviteter hela veckan från kl 11 fram till sent på natten. Retiroparken, Parque del buen Retiro, har flera konstutställningar i två utställningslokaler. Detta är bara en bråkdel av alla aktiviteter som pågår under Fiesta de San Isidro, där kommunen avsatt mer än 1,9 miljoner euros för folkfesten.

Tjurfäktning är en viktig del av fiestan San Isidro i Madrid, här på inledningsdagen 7 maj 2009

Tjurfäktning är en viktig del av fiestan San Isidro i Madrid, här på inledningsdagen 7 maj 2009

Förutom i Madrid så firas San Isidro i Alfoz de Lloerdo (Santander), Yecla (Murcia) och i Las Palmas (Kanarieöarna).

Avslutningsvis, ett YouTube-klipp från förra årets fiesta:
YouTube Preview Image

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (Inget betyg än)
Loading...

Kommentarer

2 kommentarer till "San Isidro – Madrids skyddshelgon"

    1. San Isidro är här igen » Ett annorlunda Spanien, tor 13 maj 2010 9:25 

      […] Mer läsning och fiestan och helgonet i artikeln från förra året, San Isidro – Madrids skyddshelgon. […]

    1. San Isidro är här igen | Holiday | Vacation | Travel, ons 21 jul 2010 15:46 

      […] Mer läsning och fiestan och helgonet i artikeln från förra året, San Isidro – Madrids skyddshelgon. […]

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>