- Ett annorlunda Spanien - https://www.annorlunda-spanien.com -

Las fallas i Valencia

Så är det dags igen för den färgsprakande och högljuda fiestan Las Fallas i Valencia, glöm inte öronpropparna! Festligheterna pågår mellan den 14-19 mars varje år. Andra namn för fiestan är fiestas josefinas eller festes de Sant Josep efter San José, hantverkarnas helgon.

Namnet fallas härstammar från latin – facla/facula – dvs fackla och har givit namnet till de fantastiska figurer (ofta med satiriska drag), även kallade ninots som noga utformas under ett helt år. Från början tillverkades de i vax men nu för tiden görs de i återvinningsmaterial som papper och kartong. De kan vara upp till 20 meter höga och är riktiga konstverk. Nästan varje kvarter har en Casal faller som skapar en ninot och samlar in pengar för fiestan. Arbetet för nästa las fallas påbörjas så snart den gamla är över.

Under fiestan placeras alla ninots ut i kvarteren där de har skapats och på sista dagen, den 19 mars runt midnatt eldas alla figurer upp, därav namnet falla – fackla. Varje figur omringas av fyrverkerier som först tänds på och om den inte brinner upp med fyrverkeriernas hjälp, så tänds figuren på efteråt. Alla dessa fyrverkerier tillsammans skapar en enorm ljudnivå och hela staden skakar. Det är inte utan orsak som Valencia anses vara Spaniens fyrverkeristad, nästan alla Spaniens raketer och smällare tillverkas där.

Las fallas 2006:

Länkar: Las fallas officiella hemsida [1] (på spanska)
Fallas in Valencia [2] (på engelska)