Sardinens begravning

26 februari 2009, kl 11:09 av  
Postat i: Notiser | 17 371 visningar | Skriv ut Skriv ut

Igår firades El entierro de la sardina, (Sardinens begravning) på många platser i Spanien. Den närmaste svenska motsvarigheten till detta fenomen är fetisdagen med våra semlor. Sardinens begravning sker alltid på askonsdagen – miércoles de ceniza som avslutar karnevalen och inleder fastan.

Begreppet carnaval härstammar från latinet carne-levare och betyder ungefär att överge köttet. Att begrava sardinen har ett symboliskt värde som innebär att allt gammalt begravs för att sedan återfödas på nytt med ny styrka och vitalitet.

Firandet kan se lite olika ut men oftast framförs en jättestor konstgjord sardin i en begravningsprocession genom byarna. Begravningståget sörjer mycket teatraliskt sardinens död. Deltagarna är utklädda och dansar till typisk karnevalsmusik. I en del städer stannar tåget på vägen och avnjuter typiska sötsaker för karnevalen.

Den store spanske konstnären Francisco de Goya målade mellan 1812-1819 konstverket med namnet El entierro de la sardina. Tavlan finns att beskåda på Real Academia de Bellas Artes de San Fernando i Madrid.

El entierro de la sardina av Goya

El entierro de la sardina av Goya

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (2 röster, medelbetyg: 5,00 av 5)
Loading...

Kommentarer

2 kommentarer till "Sardinens begravning"

    1. Martin Boström, fre 24 feb 2012 9:18 

      Jag tycker att!

    1. Gudrun Hjelte, sön 17 feb 2013 13:21 

      I Almunecar slutade några karnevalsdagar med Sardinens begravning den 12 februari i år, 2013. Firandet kan uppenbarligen ske på andra dagar än askonsdagen.

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>