- Ett annorlunda Spanien - https://www.annorlunda-spanien.com -

Sardinens begravning

Igår firades El entierro de la sardina, (Sardinens begravning) på många platser i Spanien. Den närmaste svenska motsvarigheten till detta fenomen är fetisdagen med våra semlor. Sardinens begravning sker alltid på askonsdagen – miércoles de ceniza som avslutar karnevalen och inleder fastan.

Begreppet carnaval härstammar från latinet carne-levare och betyder ungefär att överge köttet. Att begrava sardinen har ett symboliskt värde som innebär att allt gammalt begravs för att sedan återfödas på nytt med ny styrka och vitalitet.

Firandet kan se lite olika ut men oftast framförs en jättestor konstgjord sardin i en begravningsprocession genom byarna. Begravningståget sörjer mycket teatraliskt sardinens död. Deltagarna är utklädda och dansar till typisk karnevalsmusik. I en del städer stannar tåget på vägen och avnjuter typiska sötsaker för karnevalen.

Den store spanske konstnären Francisco de Goya målade mellan 1812-1819 konstverket med namnet El entierro de la sardina. Tavlan finns att beskåda på Real Academia de Bellas Artes de San Fernando [1] i Madrid.

El entierro de la sardina av Goya