Los Reyes – trettondagen

06 januari 2009, kl 17:55 av  
Postat i: Notiser | 21 086 visningar | Skriv ut Skriv ut

El día de los Reyes magos eller Los Reyes som man ofta säger i korthet, är en spansk allmän helgdag som alltid firas den 6 januari. Samma motsvarighet finns i Sverige, Trettondedag jul. I både Spanien och Sverige firas uppenbarelsedagen (Epifania) då de tre vise männen Kaspar, Melchior och Balthasar besökte jesusbarnet i krubban och överlämnade sina gåvor; guld, myrra och rökelse. En viktig skillnad mellan Spanien och Sverige är att de spanska barnen får sina julklappar på trettondagsafton, dvs den 5 januari. Namnet magos kan översättas med stjärntydare (astrologer) och är hämtat från religionen Zoroastrism. De tre vise männen sägs ha kommit från Persien och utövade denna religion. Nedan finns två foton från Madrid när de tre vise männen kommer, det kallas för Cabalgata de Reyes Magos och är en stor tillställning som ses av många.

En annan händelse som inträffar denna dag är dragningen i lotteriet el Niño. Namnet El niño (barnet) syftar givetvis på Jesusbarnet. De som inte hade tur i världens största jullotteri El Gordo, får nu en andra chans. Ja säga vad man vill, men vi hade större tur idag än på jullotteriet. Lotten nedan hade samma två slutsiffror som tredjepriset, därmed vann vi 40 euros. Alltid något…

En tiondelslott i El Niño

En tiondelslott i El Niño

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (1 röster, medelbetyg: 5,00 av 5)
Loading...

Kommentarer

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>