El Gordo – drömmen om lyftet

16 december 2008, kl 15:12 av  
Postat i: Artiklar | 10 348 visningar | Skriv ut Skriv ut

Om en vecka är det dags igen för dragningen i världens största jullotteri – Sorteo Extraordinario de Navidad. El Gordo (den fete) kallas lotteriet för i folkmun men el Gordo är egentligen namnet på förstapriset, 3 miljoner euros! Jag nog kan man leva fett om man är bland de lyckliga vinnarna.

Det gigantiska lotteriet som startade första gången i staden Cádiz 1812, går av stapeln den 22 december varje år. Då blir det en folkfest utan dess like, cavan (spansk champagne) flödar och glada och skrålande vinnare ses på gator och torg. Ibland har alla arbetstagare på ett mindre företag blivit mångmiljonärer över en dag, vilket inneburit svåra problem för arbetsgivaren. Ibland vinner många invånare i en liten by, vilket medför att livet där inte blir sig likt efter den lyckliga händelsen.

Vinstutdelningssystemet är ganska komplicerat för en lekman. Varje lottnummer är uppdelat i tio delar, där en tiondel kostar 20 euros. Sen i sin tur, finns det 185 lottserier med samma nummer. Det innebär att vinstvärdet på enbart förstapriset uppgår till 3 miljoner x 185 lotter= 555 miljoner euros. En svindlande summa! Min lott nedan är en just en tiondel, detta är lott nr 7 i serie 86, och jag har fem stycken likadana (från lott nr 6-10). Skulle turen vara framme och jag vinner El Gordo i nästa vecka så innebär det att jag kammar hem 1,5 miljoner euros och då kan jag sluta jobba 😉

Årets lott, vinner detta nummer så kan jag sluta jobba

Årets lott, vinner detta nummer så kan jag sluta jobba

Förutom förstapriset, El Gordo, så delas det ut:

 • ett andrapris – 1 miljon euros
 • ett tredjepris – 500.000 euros
 • två fjärdepris – 200.000 euros
 • åtta femtepris – 50.000 euros
 • 1774 priser – 1000 euros (la pedrea)
 • två priser – 20.000 euros, till numret närmast före och efter el gordo
 • två priser – 12.500 euros, till numret närmast före och efter andrapriset
 • två priser – 9.600 euros, till numret närmast före och efter tredjepriset
 • dessutom ett stort antal priser som bl a ges på sista slutsiffrorna, sista slutsiffran rätt ger t ex 200 euros

Totalt så kommer 22.667.800 tiondelslotter vinna någon form av pris, vilket ger ca 15% chans att vinna något.

Dagen före lotteriet kontrolleras och räknas alla de små träkulorna med sina femsiffriga vinstnummer som skall dras i jättekulan noggrant. De vägs så att ingen kula väger tyngre än någon annan och därför trillar ner före.

Den stora dagen samlas man i Salón de sorteos de Loterías y Apuestas del Estado i Madrid. Två jättekulor i metall laddas med alla träkulor, i den ena alla vinstnumren och i den andra vinstbeloppen. Spektaklet sker i direktsändning i nationell radio och tv.

Jättekulan laddas med nummer

Jättekulan laddas med nummer

De vinnande numren sjungs upp av elever från San Ildefonso-skolan. En elev sjunger upp numret och den andra eleven vinstsumman. När en högvinst dras sjunger eleverna två gånger och visar sedan sina respektive träkulor till lotterikommitten och inför tv-kamrorna. När el Gordo dras går det ett sus genom publiken!

Skulle oturen vara framme och det bara blir nitlotter finns det en ny chans den 6 januari vid Sorteo Extraordinario del Niño, även då är det ganska astronomiska vinstsummor. El gordo var förra året 2 miljoner euros, inte så illa det heller!

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (Inget betyg än)
Loading...

Kommentarer

2 kommentarer till "El Gordo – drömmen om lyftet"

  1. Cecilia, ons 17 dec 2008 17:36 

   Hoppas du vinner lite euros! Jag har inte vågat köpa någon lott. Det verkar vara mycket komplicerat. Men lycka till!

  1. Monica, tor 18 dec 2008 11:04 

   Hoppas kan man ju alltid göra, har en gång vunnit ca 1500 kr, det var precis så att jag fick tillbaka insatsen 😉

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>