De färgsatta byarna

08 januari 2009, kl 20:55 av  
Postat i: Artiklar | 8 804 visningar | Skriv ut Skriv ut

Staden Riaza i Segoviaprovinsen, ca 12 mil norr om Madrid, är en utmärkt utgångspunkt för en heldagsutflykt med härliga färgupplevelser. Byarna vi kommer att passera skiftar i gult, vitt, rött och svart. Ibland upplevs utflykten som stundom deprimerande, det som tidigare varit mindre samhällen håller på att försvinna pga urbanisering. I svarta byn Serracín finns t ex bara en bofast invånare kvar, medan det i Madriguera beräknas finnas ca 30 invånare. Samtigt är det fascinerande att på en så kort utflykt (drygt 20 km) se hur naturen skiftar och byarnas färger med den pga att byggnadsmaterial varierar.

Utflykten startar med Riaza som utgångspunkt

Utflykten startar med Riaza som utgångspunkt

Ett måste innan rundturen bland de färgsatta byarna ( – detaljerad karta finns längre ner) är att besöka det vackra Plaza Mayor (stortorget) i Riaza. Torget omringas av kolonner i sten och trä som bildar arkader. Där finns det fina kommunhuset och kyrkan Iglesia de Nuestra Señora del Manto. Torget fungerade som tjurfäktningsarena fram till år 1993.

Cirka 7 km väster om Riaza ligger byn Alquite, vars namn härstammar från arabiskan. Nu börjar de gula färgerna på byarna framträda. Färgen kommer framför allt från kvartstenen som användes för att bygga husens murar. I Alquite finns inte mycket mer än den ödsligt belägna San Pedrokyrkan att titta på.

För att besöka nästa gula by, Martín Muñoz de Ayllón, gör vi en liten avstickare söder ut. Byn är främst känd för sina stenbrott där betydande kvantiteter med skiffer bröts för golvet i Segovias katedral och taket på det kungliga palatset La Granja de San Ildefonso.

På vår fortsatta färd åt nordväst stiger vi lite i höjd och närmar oss de röda byarna. Byggnaderna får sin färg från den rödfärgade, lerartade jorden i omgivningen. Första stoppet blir i Villacorta, där man bl a kan beskåda Santa Catalinakyrkan, eller bara strosa runt på de lugna gatorna.

I nästa röda by, Madriguera, är den främsta sevärdheten San Pedrokyrkan. Många av byns hus har renoverats och återfinns i gott skick. Vad som gjort byn mest känd är dock dess udda tradition att döpa nyfödda barn efter dagens helgon. Därför kan man t ex hitta namn som Eufemiano, Protólica, Sinclética och Eufrosina. Stackars barn.

De sista byarna på utflykten är svarta, färgen kommer från att skiffer används som byggnadmaterial. I den första byn Bercerril sydväst om Madriguera utvanns tidigare järn i dess järngruvor. Sedan återstår El Muyo och El Negredo, den sistnämnda har en liten vacker kyrka, Iglesia de Nuestra Señora del Vallehermoso, där man ser det svarta inslaget i stenbeklädnaden.

Klicka på minatyrbilderna nedan för att se dom större, eller välj bildspel. För att se hela bildtexten, för musen över fotona.

Om man längtar tillbaka till civilisationen efter ett besök i byarna och känner sig hungrig så kan man t ex återvända till Riaza, som är känd för sina helstekta lamm tillagade i vedugn. Ett annat alternativ är att fortsätta ca 20 km nordost till Ayllón. Båda orterna har en hel del sevärdheter och är värda ett besök i sig.

 

De färgsatta byarna
De färgsatta byarna. Båda kartorna kommer från Google Maps

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (Inget betyg än)
Loading...

Kommentarer

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>