Tjuren Osborne

23 november 2008, kl 21:00 av  
Postat i: Artiklar | 21 542 visningar | Skriv ut Skriv ut

Tjuren OsborneTjuren som är “logo” på sajten heter Osborne och har inget samband med tjurfäktningar eller med Walt Disneys Ferdinand som man kanske tror, utan är faktiskt reklam för spansk brandy.

Han “föddes” 1956 när man letade efter en symbol till brandymärket Veterano i samband med en reklamkampanj. Ägarna till bodegan där Veterano tillverkas, familjen Osborne är hängivna tjurfäktarfantaster och dom anställde Manuel Prieto, en konstnär som målade tjurar för att få fram symbolen.

Snart kunde man se honom ståendes lite överallt längs dom spanska vägarna. Till en början stod det även skrivet Osborne – Sherry & Brandy men en lagändring 1989 förbjöd den skrivna reklamen och endast siluetten fick med nöd och näppe vara kvar. 1995 ändrade regeringen åsikt och nu tyckte man att tjuren kunde stå kvar som en symbol för Spanien, inte enbart som reklam för brandyn.

Tjuren är egentligen ett stort fult plåtstycke med måtten 11,5 x 5,4 meter, han syns därför på långt håll när man bilar på dom spanska vägarna. Efter ett tag så vänjer man sig och tycker att han smälter in fint i det spanska landskapet.

Portugal har sin egen motsvarighet till Osborne. På vägarna där syns istället “gubben” Sandeman, reklam för portvinet med samma namn.

Logon ovan är gjord från ett foto som jag tog när jag bilade i Don Quijotes fotspår på slätterna i La Mancha, söder om Madrid. Vill du läsa mer om den regionen så klicka här.

Senast uppdaterad: 2002-05-11

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (1 röster, medelbetyg: 4,00 av 5)
Loading...

Kommentarer

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>