Spanska tapas

23 november 2008, kl 18:54 av  
Postat i: Tapas | 108 710 visningar | Skriv ut Skriv ut

Tapas, den spanska “plockmaten”, är en delikatess.

Det finns en mängd olika recept från olika regioner. Själv är jag väldigt förtjust i olika grönsaksrätter som är enkla att göra, det märks säkert på urvalet.

Varför inte göra som spanjorerna – “Vamos a picar algo” – låt oss plocka lite!

Rätterna placeras, en eller ett par i taget, i mitten på bordet. Gästerna förses med en gaffel och en bit bröd, man plockar direkt med sin gaffel från tapastallrikarna i mitten och bryter sitt bröd och doppar det i spadet från rätterna, vilka ofta har en underbar smak av olivolja och vitlök.

Mina recept är oftast baserade för 4 personer, mängden beror givetvis på hur många tapas man tillagar. Ofta är känslan samma som vid ett smörgåsbord, magen blir snabbare mätt än ögat. Servera gärna spanskt rödvin, en sval öl eller iskall, torr sherry till.

¡Que aproveche!” Smaklig måltid!

Ett fat med jamón och Queso Machego
Fotot ovan: Ett fat med den spanska lufttorkade skinkan – “jamón”
och “Queso Manchego”, en ost från Castilla la Mancha, gjord på get-
och komjölk. En läckerhet som man gärna ser på tapasbordet!

“La tapa” so as to be considered, has to be eaten between main meals as food that allows the body to hold until lunch or dinnertime.” Hämtat från “World of tapas“.

Visst stämmer detta, spanjorerna är inte kända för att äta någon rejäl frukost t ex, ofta slinker dom in på baren vid 11-tiden för att få i sig en liten tapa eller två för att klara sig fram till huvudmålet – lunchen.

Men först lite historia:
Följande historiebeskrivning är en sammanfattning från en utmärkt sajt: World of tapas (på engelska och spanska). Besök den gärna!

Vissa menar att tapas kom till när den spanske kungen Alfonzo X, den vise, (1221-1284) insjuknade. Han var tvungen att äta små rätter och dricka lite vin mellan måltiderna. När kungen tillfrisknade beordrade han följdaktligen att alla värdshus i Kastilien inte fick servera vin om inte det serverades små “munsbitar” till.

En annat teori är att tapas uppstod pga böndernas och arbetarnas behov att få sig lite till livs för att dom skulle orka arbeta fram till huvudmåltiden, lunchen. Denna bestod av mycket fett, vilket ledde till att kroppen fick arbeta hårt för att smälta maten. Ett par timmars “Siesta” blev nödvändigt för matsmältningen. Till dessa “tapasmellanmål” behövdes vin, för alkoholen stärkte arbetarnas kraft och entusiasm, och på vintern värmdes kroppen upp för att klara av de kalla dagarna på fälten. I södra Spanien drack man på sommaren Gazpacho, den kalla grönsakssoppan, istället för vin.

Mellanmålen kallades “alifara” i norra Spanien, Aragón och Navarra och efter en tid tillkom namnet “poteo” i Baskien, för att vinet skulle drickas i “potes”, muggar.

När värdshusen runt om i Spanien började servera tapas, täcktes muggen eller glaset över med antingen en skiva lufttorkad skinka, “jamón”, eller en ostskiva. Anledningen var att undvika att insekter och annan “ohyra” inte skulle trilla ner i vinetoch att gästerna skulle äta någonting till alkoholhaltiga drycker, så som Alfonzo den vise hade beordrat. Detta var urspungshistorien till “la tapa”, ordet är djupt rotat i spansk tradition – en matbit som täcker vinglaset. (Verbet tapar betyder att täcka över, verbet picar att plocka.)

Senast uppdaterad: 2001-07-05

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (8 röster, medelbetyg: 3,38 av 5)
Loading...

Kommentarer

3 kommentarer till "Spanska tapas"

  1. wald, sön 31 okt 2010 16:18 

   hej jag vill veta mer om tapas och vem lagade tapas första gång i världen hestoria

  1. sven, lör 20 nov 2010 12:53 

   hej tapas kommer från indien o den första som laga den va en premiärminister år 1972

  1. Eva, fre 19 okt 2012 8:34 

   En liten rättelse till Sven, TAPAS är spansk, med ursprung i Andalusien, Romarna och Morerna tog in oliver och citrusfrukter runt 700-talet till Andalusien, senare kom även potatis och andra “moderna livsmedel” ur dessa gjordes från någon gång runt 1300-1500talet små plockbara rätter. Att de var små grundade sig i att det var lättare att undivka skadedjur och röta då en liten rätt åts upp på en gång. Sedan finns det plockmat i många länder och med olika historia, och givet andra namn men TAPAS är det spanska, gamla.

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>