- Ett annorlunda Spanien - https://www.annorlunda-spanien.com -

San Fermín 2008

Så är det dags för San Fermín, dvs tjurrusningen i Pamplona.

Denna dryga veckas fiesta i juli är uppkallad efter Pamplonas skyddshelgon San Fermín, och festligheterna består inte bara av tjurrusning. Festen startar den 6 juni vid 12-slaget, men tjurrusningarna börjar först dagen efter, den 7:e.

Som vanligt så befinner jag mig på tryggt avstånd i tv-soffan varje morgon klockan 8 och håller tummarna på tjurarna. Det är många fulla turister som råkar illa ut varje år. Det kan faktiskt vara en lek med döden…

Läs mer om fiestan på sanfermin.com [1]. (På spanska, engelska och baskiska).

För bildtexter, för muspekaren över bilden.

14 juli: Den åttonde och sista rusningen för i år gick snabbt och rent och var en värdig avslutning på San Fermínfiestan. På 2 minuter och 37 sekunder var det över och tjurarna från Núñez del Cubillo lämnade tjurfäktningsarenan. Ingen person skadades av tjurarna idag, däremot fick fem föras till sjukhus.

13 juli: Dagens rusning gick hyfsat snabbt, på 2 minuter och 52 sekunder. De mytomspunna tjurarna från Miuras lämnade ingen tjurrusare skadad bakom sig, däremot fördes sju personer med andra typer skador till sjukhuset. Det var packat med folk på gator och torg.

12 juli: Den sjätte dagens rusning varade i 3 minuter och 2 sekunder. Som alltid under helgen var det extra mycket folk som sprang bredvid tjurarna från Dolores Aguirre. Trots detta raporteras bara en skadad.

11 juli: Dagens rusning tog nästan exakt samma tid som gårdagens, 2 minuter och 36 sekunder. Jandilla-tjurarna lämnade dock bara kvar en person som behövde föras till sjukhus.

10 juli: Tjurrusningen dag fyra var precis som igår snabb och ren (rápido y limpio). På 2 minuter och 30 sekunder hade de sex tjurarna och två oxarna från uppfödarna Cebada Gago avslutat rusningen genom Pamplonas gator.

9 juli: Den tredje dagens tjurrusning skedde utan större incidenter, på 3 minuter och 44 sekunder var den över. Dock hade en av los pastores, boskapsskötarna, (de är männen i gröna tenniströjor som utrustade med käppar styr tjurflocken mot sitt rätta mål) en sagolik tur idag när han mötte tjurarna från uppfödaren Fuente Ymbro. Det är första gången sen jag började titta på San Fermín som jag sett något liknande. Han var mycket nära att stångas rejält, det var sjätte året han deltog, och som genom ett under klarade han sig helskinnad. Dags facit är två skadade.

8 juli: Limpio y rapido (ren och snabb), så kan dagens tjurrusning i Pamplona sammanfattas. Förväntningarna var stora på de traditionellt farliga tjurarna från uppfödaren Cebada Gago, men efter 2 minuter och 16 sekunder var gatloppet över och alla kunde pusta ut. Fyra personer med lättare skador är dagens facit.

7 juli: Det blev en snopen inledning av San Fermín i Pamplona för den statliga tv-kanalen TVE 1. De drabbades nämligen av elfel och under hela första minuten av den första tjurrusningen för i år möttes man av en testbild “Estamos viendo San Fermín 2008″ (Vi ser på San Fermín 2008). När väl sändningarna kom igång fanns det inget ljud.
Det är ju tur att den konkurrerande kommersiella kanalen Canal Cuatro också visar direktsändning, dessutom kör ju båda kanalerna med repriser av gatloppet.

Dagens rusning var långsam och stundom farlig. Det tog hela 4 minuter och 22 sekunder innan den sista tjuren från Conde de la Corte lämnade tjurfäktningsarrenan där tjurrusningen alltid avslutas.

Facit för första dagen är åtta skadade, av dessa är det bara någon enstaka person som har blivit stångad av tjurarna. De flesta incidenterna orsakas av trängseln på gator och torg, det är många som faller och blir trampade av andra deltagare.

För andra årgånger av San Fermín, klicka här [2].

Senast uppdaterad: 2008-07-14