San Fermín 2006

24 november 2008, kl 19:14 av  
Postat i: Tjurfäktning | 5 679 visningar | Skriv ut Skriv ut

Tjuren OsborneSå är det dags för San Fermín, dvs tjurrusningen i Pamplona.

Denna dryga veckas fiesta i juli är uppkallad efter Pamplonas skyddshelgon San Fermín, och festligheterna består inte bara av tjurrusning. Läs mer på sanfermin.com. (På spanska, engelska och baskiska).

Som vanligt så befinner jag mig på tryggt avstånd i tv-soffan varje morgon klockan 8 och håller tummarna på tjurarna. Det är många fulla turister som råkar illa ut varje år. Det kan faktiskt vara en lek med döden…

För bildtexter, för muspekaren över bilden.

14 juli: Den sista tjurrusningen för i år tog 2.21 minuter och ingen person skadades allvarligt.

Den sista hyllningssången till San Fermín för i år

Tjurrusarna sjunger och tillber skyddshelgonet San Fermín, snart går startskottet.

Startskottet i form av en raket, har precis tänts på.

Så gick sista startskottet för i år av. Bakom portarna väntar tjurarna på att släppas ut för att rusa den 850 meter långa sträckan till tjurfäktningsarenan.

Länk till sanfermin.com

13 juli: Den näst sista tjurrusningen tog 2.32 minuter och resulterade i flera skadade. Åtminstone en person blev stångad av tjurarna.

Tjur på villovägar

Tjurarna har precis släppts ut på gatorna och den svarta tjuren till höger börjar rusa att fel hål. När tjurarna kommer ifrån flocken uppstår det lätt ett faromoment.

En kille har just fått en 500 kilos tjur över sig!

En kille som just har oturen att trilla omkull på gatan får en svart 500 kilos bjässe (som också trillar) rakt över sig.

I vimlet kan man skönja boskapsskötarna i gröna tenniströjor

Los pastores, boskapsskötarna i gröna tenniströjor, har ett digert jobb att hålla ihop djurflocken i trängseln.

Olyckligt slut på dagens rusning

Så fick en person ett olyckligt slut på dagens rusning. Han fick föras bort i ambulans.

Länk till sanfermin.com

12 juli: Precis som under gårdagen var dagens tjurrusning snabb och ren. Den tog 2.27 minuter och inga allvarliga personskador har rapporterats. Killen på fotot nedan med den fina t-shirten väntar på startskottet. Toro betyder tjur.

I väntan på startskottet

Trots att det är mindre folk som deltar i rusningen under vardagarna, var det dock trångt på fotot nedan. Det gäller att inte lida av klaustrofobi…

Trängsel

Länk till sanfermin.com

11 juli: Dagens tjurrusning på 2.15 minuter kan sammanfattas som “Rapido y limpio“, dvs snabb och ren, utan några allvarliga personskador. Tjurarna som kom från Sevilla vägde mellan 490 och 565 kg. Ganska maffiga!

Tjurar från Sevilla

Länk till sanfermin.com

10 juli: På 2.32 minuter sprang den sista tjuren ut genom porten på tjurfäktningsarenan och rusningen var över. Dagens tjurar som kom från uppfödaren Cebada Gago, vars djur historiskt sett har orsakat flest olyckor under San Fermín, upprepade statistiken och två personer skadades, varav en allvarligt. Den sistnämnde fick åka till sjukhus för operation.

Lugnet före stormen

Lugnet före stormen…
Poliserna ser riktigt avslappade ut när tjurrusarna bakom sjunger hyllningen till Pamplonas skyddshelgon, San Fermín: “A San Fermín pedimos, por ser nuestro patrón, nos guíe en el encierro dándonos su bendición…” (“Vi tillber vårt skyddshelgon San Fermín att visa oss vägen under tjurrusningen och ge oss sin välsignelse…”).
Snart skall startskottet gå…

Länk till sanfermin.com

9 juli: Efter 2.13 minuter var dagens “gatlopp” över, det snabbaste hittills i år. Stutarna som springer med tjurarna (en av dem, den fläckiga som syns i mitten på bild nedan), syftar till att hålla ihop flocken.

En av stutarna, den fläckiga, syns i mitten på bild

Tre personer fick lättare skador, på fotot nedan har en kille just blivit nertrampad av en tjur.

En kille har just blivit nertrampad av en tjur.

Länk till sanfermin.com

8 juli: Dagens rusning, vars tid skiljde sig från gårdagen med bara en sekund – 3.22 minuter, var vad man på spanska säger limpio, dvs ren och snygg.

Bastanta svarta tjurar från Dolores Aguirre

I Mercadereskurvan trillade en tjur omkull idag och kom därför på efterkälken. Med hjälp av “los pastores”, boskapsskötarna, kunde tjuren snabbt ledas på rätt spår och komma in på tjurfäktningsarenan.

Till skillnad från gårdagen är dagens facit är ingen allvarlig personskada. Skönt!

Curva de Mercaderes, Mercadereskurvan. En plats där det skett många olyckor.

Länk till sanfermin.com

7 juli: Dagens tjurrusning drog ut på tiden, 3 minuter och 23 sekunder, främst på grund av tjuren nedan som trillade omkull och därför kom efter flocken.

Tjur på efterkälken

Ambulanser och sjukvårdspersonal står beredda att ta hand om skadade. Idag blev en person från New York allvarligt skadad. Ytterligare fyra fick föras till sjukhus. Två andra som blivit stångade togs hand om på plats.

Ambulans- och sjukvårdspersonal står beredda att ta hand om skadade

Det var inte så mycket folk som rusade framför tjurarna idag, betydligt fler väntas i morgon och på söndag då det traditionellt är fler som deltar under helgen.

Länk till sanfermin.com

För andra årgånger av San Fermín, klicka här.

Senast uppdaterad: 2006-07-14

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (Inget betyg än)
Loading...

Kommentarer

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>