San Fermín 2003

24 november 2008, kl 18:17 av  
Postat i: Tjurfäktning | 4 112 visningar | Skriv ut Skriv ut

Tjuren OsborneSå var redan San Fermín, dvs tjurrusningen i Pamplona över för i år.

Denna dryga veckas fiesta i juli är uppkallad efter Pamplonas skyddshelgon San Fermín, och festligheterna består inte bara av tjurrusning. Läs mer på SANFERMIN.COM. (På spanska, engelska och baskiska).

Som vanligt så befinner jag mig på tryggt avstånd i tv-soffan varje morgon klockan 8 och håller tummarna på tjurarna. Det är många fulla turister som råkar illa ut varje år. Det kan faktiskt vara en lek med döden…

7 juli: Dagens tjurrusning var snabb, 2 minuter och 45 sekunder och utan allvarligare personskador.

8 juli: Precis som jag skrev i inledningen så kan det gå illa.

Dagens tjurrusning var till skillnad från gårdagens inte snabb, 4.44 minuter och den resulterade i att två amerikanare, en australienensare och en spanjor skadades, varav två mycket allvarligt. Den australiensiske turisten blev stångad endast 20 cm från hjärtat.

Från spansk tv 8 juli

Från spansk tv 8 juli

9 juli: Dagens rusning var den snabbaste hittills, 2 minuter och 30 sekunder. En person blev medvetslös sen han trillat omkull och slagit huvudet i gatan.

10 juli: Idag gick också rusningen genom gatorna i gamla stan snabbt, men en tjur ville inte lämna arenan (det är från starten tills alla tjurar passerat arenan man räknar) så tiden blev totalt 4 minuter och 40 sekunder. Det var mycket folk och tre personer skadades, bl a så blev en man stångad i bröstkorgen.

11 juli: En snabb och snygg tjurrusning på 2 minuter och 41 sekunder, utan några allvarligare skador. Det är så här en “encierro” – tjurrusning skall se ut.

12 juli: Åtminstone två personer skadades i dagen rusning som gick på drygt 3 minuter. En person blev stångad på insidan av låret och fick i fallet mot gatan en skallskada.

13 juli: Vid den näst sista tjurrusningen för i år som varade i 3 minuter så skadades en person som blev stångad i armhålan och sju andra togs till sjukhus för varierande skador.

Denna dagen kunde ha slutat mycket illa eftersom ETA hade placerat en bomb i ett hotell i centrala Pamplona. En varning gick ut redan under lördagen, men det tog 24 timmar innan man lokaliserade bomben. Hotellägaren hade inte betalat “revolutionära skatter” till ETA!

14 juli: Så var det dags för den sista rusningen för i år, som var riktigt otäck vissa stunder. Även om det var mindre folk som sprang så blev det en farlig avslutning på fiestan i Pamplona. Rusningen som varade i 4 minuter och 9 sekunder resulterade i att åtminstone 2 personer skadades av tjurarna från Torrestrella.

För andra årgånger av San Fermín, klicka här.

Senast uppdaterad: 2003-07-15

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (Inget betyg än)
Loading...

Kommentarer

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>