- Ett annorlunda Spanien - https://www.annorlunda-spanien.com -

San Fermín 2006

Så är det dags för San Fermín, dvs tjurrusningen i Pamplona.

Denna dryga veckas fiesta i juli är uppkallad efter Pamplonas skyddshelgon San Fermín, och festligheterna består inte bara av tjurrusning. Läs mer på sanfermin.com [1]. (På spanska, engelska och baskiska).

Som vanligt så befinner jag mig på tryggt avstånd i tv-soffan varje morgon klockan 8 och håller tummarna på tjurarna. Det är många fulla turister som råkar illa ut varje år. Det kan faktiskt vara en lek med döden…

För bildtexter, för muspekaren över bilden.

14 juli: Den sista tjurrusningen för i år tog 2.21 minuter och ingen person skadades allvarligt.

Tjurrusarna sjunger och tillber skyddshelgonet San Fermín, snart går startskottet.

Så gick sista startskottet för i år av. Bakom portarna väntar tjurarna på att släppas ut för att rusa den 850 meter långa sträckan till tjurfäktningsarenan.

13 juli: Den näst sista tjurrusningen tog 2.32 minuter och resulterade i flera skadade. Åtminstone en person blev stångad av tjurarna.

Tjurarna har precis släppts ut på gatorna och den svarta tjuren till höger börjar rusa att fel hål. När tjurarna kommer ifrån flocken uppstår det lätt ett faromoment.

En kille som just har oturen att trilla omkull på gatan får en svart 500 kilos bjässe (som också trillar) rakt över sig.

Los pastores, boskapsskötarna i gröna tenniströjor, har ett digert jobb att hålla ihop djurflocken i trängseln.

Så fick en person ett olyckligt slut på dagens rusning. Han fick föras bort i ambulans.

12 juli: Precis som under gårdagen var dagens tjurrusning snabb och ren. Den tog 2.27 minuter och inga allvarliga personskador har rapporterats. Killen på fotot nedan med den fina t-shirten väntar på startskottet. Toro betyder tjur.

Trots att det är mindre folk som deltar i rusningen under vardagarna, var det dock trångt på fotot nedan. Det gäller att inte lida av klaustrofobi…

11 juli: Dagens tjurrusning på 2.15 minuter kan sammanfattas som “Rapido y limpio“, dvs snabb och ren, utan några allvarliga personskador. Tjurarna som kom från Sevilla vägde mellan 490 och 565 kg. Ganska maffiga!

10 juli: På 2.32 minuter sprang den sista tjuren ut genom porten på tjurfäktningsarenan och rusningen var över. Dagens tjurar som kom från uppfödaren Cebada Gago, vars djur historiskt sett har orsakat flest olyckor under San Fermín, upprepade statistiken och två personer skadades, varav en allvarligt. Den sistnämnde fick åka till sjukhus för operation.

Lugnet före stormen…
Poliserna ser riktigt avslappade ut när tjurrusarna bakom sjunger hyllningen till Pamplonas skyddshelgon, San Fermín: “A San Fermín pedimos, por ser nuestro patrón, nos guíe en el encierro dándonos su bendición…” (“Vi tillber vårt skyddshelgon San Fermín att visa oss vägen under tjurrusningen och ge oss sin välsignelse…”).
Snart skall startskottet gå…

9 juli: Efter 2.13 minuter var dagens “gatlopp” över, det snabbaste hittills i år. Stutarna som springer med tjurarna (en av dem, den fläckiga som syns i mitten på bild nedan), syftar till att hålla ihop flocken.

Tre personer fick lättare skador, på fotot nedan har en kille just blivit nertrampad av en tjur.

8 juli: Dagens rusning, vars tid skiljde sig från gårdagen med bara en sekund – 3.22 minuter, var vad man på spanska säger limpio, dvs ren och snygg.

I Mercadereskurvan trillade en tjur omkull idag och kom därför på efterkälken. Med hjälp av “los pastores”, boskapsskötarna, kunde tjuren snabbt ledas på rätt spår och komma in på tjurfäktningsarenan.

Till skillnad från gårdagen är dagens facit är ingen allvarlig personskada. Skönt!

7 juli: Dagens tjurrusning drog ut på tiden, 3 minuter och 23 sekunder, främst på grund av tjuren nedan som trillade omkull och därför kom efter flocken.

Ambulanser och sjukvårdspersonal står beredda att ta hand om skadade. Idag blev en person från New York allvarligt skadad. Ytterligare fyra fick föras till sjukhus. Två andra som blivit stångade togs hand om på plats.

Det var inte så mycket folk som rusade framför tjurarna idag, betydligt fler väntas i morgon och på söndag då det traditionellt är fler som deltar under helgen.

För andra årgånger av San Fermín, klicka här [2].

Senast uppdaterad: 2006-07-14