- Ett annorlunda Spanien - https://www.annorlunda-spanien.com -

San Fermín 2003

Så var redan San Fermín, dvs tjurrusningen i Pamplona över för i år.

Denna dryga veckas fiesta i juli är uppkallad efter Pamplonas skyddshelgon San Fermín, och festligheterna består inte bara av tjurrusning. Läs mer på SANFERMIN.COM [1]. (På spanska, engelska och baskiska).

Som vanligt så befinner jag mig på tryggt avstånd i tv-soffan varje morgon klockan 8 och håller tummarna på tjurarna. Det är många fulla turister som råkar illa ut varje år. Det kan faktiskt vara en lek med döden…

7 juli: Dagens tjurrusning var snabb, 2 minuter och 45 sekunder och utan allvarligare personskador.

8 juli: Precis som jag skrev i inledningen så kan det gå illa.

Dagens tjurrusning var till skillnad från gårdagens inte snabb, 4.44 minuter och den resulterade i att två amerikanare, en australienensare och en spanjor skadades, varav två mycket allvarligt. Den australiensiske turisten blev stångad endast 20 cm från hjärtat.

9 juli: Dagens rusning var den snabbaste hittills, 2 minuter och 30 sekunder. En person blev medvetslös sen han trillat omkull och slagit huvudet i gatan.

10 juli: Idag gick också rusningen genom gatorna i gamla stan snabbt, men en tjur ville inte lämna arenan (det är från starten tills alla tjurar passerat arenan man räknar) så tiden blev totalt 4 minuter och 40 sekunder. Det var mycket folk och tre personer skadades, bl a så blev en man stångad i bröstkorgen.

11 juli: En snabb och snygg tjurrusning på 2 minuter och 41 sekunder, utan några allvarligare skador. Det är så här en “encierro” – tjurrusning skall se ut.

12 juli: Åtminstone två personer skadades i dagen rusning som gick på drygt 3 minuter. En person blev stångad på insidan av låret och fick i fallet mot gatan en skallskada.

13 juli: Vid den näst sista tjurrusningen för i år som varade i 3 minuter så skadades en person som blev stångad i armhålan och sju andra togs till sjukhus för varierande skador.

Denna dagen kunde ha slutat mycket illa eftersom ETA hade placerat en bomb i ett hotell i centrala Pamplona. En varning gick ut redan under lördagen, men det tog 24 timmar innan man lokaliserade bomben. Hotellägaren hade inte betalat “revolutionära skatter” till ETA!

14 juli: Så var det dags för den sista rusningen för i år, som var riktigt otäck vissa stunder. Även om det var mindre folk som sprang så blev det en farlig avslutning på fiestan i Pamplona. Rusningen som varade i 4 minuter och 9 sekunder resulterade i att åtminstone 2 personer skadades av tjurarna från Torrestrella.

För andra årgånger av San Fermín, klicka här [2].

Senast uppdaterad: 2003-07-15