Cuenca och Ciudad Encantada

24 november 2008, kl 9:59 av  
Postat i: Artiklar | 11 629 visningar | Skriv ut Skriv ut

Cuenca och Ciudad Encantada, den glömda och den förtrollade staden

Drygt 16 mil sydost om Madrid ligger Cuenca, framför allt är känd för sina hängande hus – “casas colgadas”. Dessa fullkomligen hänger på bergväggarna och det är ett under att dom inte trillar ner.

Några av de hängande husen i Cueca
Några av de hängande husen i Cuenca.

När man ändå har hittat till Cuenca, staden är tack och lov inget större turistmål utan fortfarande ganska genuint, så kan man gärna kombinera med en tur till Ciudad Encantada, den förtrollade staden, som ligger drygt 30 kilometer norrut. Här hittar man fantastiska naturfenomen, en “stad” formad i sten.

Ciudad Encantada, en stad formad i sten
Ciudad Encantada, en “stad” formad i sten.

Platsen där Cuenca ligger var befolkad redan på keltiberisk tid pga sitt strategiska läge på 1000 meters höjd mellan flodravierna Júcar och Huécar.

I efterdyningarna av slaget vid Toledo övertog muslimerna Cuenca år 711 och platsen utvecklades starkt under deras ledning i drygt 400 år. Cuenca blev distriktshuvudstad och förutom sitt naturliga försvarsläge förstärktes även staden med en mur och ett fästning. Befolkningstillväxten var kraftig och en textilnäring växte fram, framför allt mattillverkning och staden var även känd för sina fina elfenbensarbeten.

Under spanskt styre
År 1177 övertog Alfonso VIII staden och under 1100- och 1200-talet forsatte Cuencas storhetstid.

Det finns ett gammalt talessätt från kung Ferndinand IV:s tid (1285-1312) “Di que eres de Cuenca, y pasarás gratis” – Tala om att du är från Cuenca, så kommer du fram gratis. Uttrycket kommer från alla privilegier staden hade. Den var en av fyra, då kända, biskopsstift. De övriga var Toledo, León och Sigüenza.

Dock började en nedgång för Cuenca fr o m 1500-talet, precis som för många andra kastilianska städer under samma tid.

Sedan dess är staden nästan bortglömd, av turister i alla fall. Den ligger utanför de vanliga turistrutterna och är fortarande en lugn och stillsam plats.

Husen hänger på bergväggen i Cuenca.
Sevärdheter
Staden består av två stadsdelar, den gamla stan som ligger på höjden och den moderna stadsdelen som växer fram nedanför den gamla.

Plaza Mayor (stortorget) utgör hjärtat av gamla stans gränder och vrår och härifrån når man katedralen, en av Cuencas största sevärdheter, byggd i gotisk stil. Vidare ligger Episcopalpalatset med Diocesanomuseet, kommunhuset uppfört i Barockstil på 1700-talet och Las Petrasklostret i anslutning till torget.

Strax vid sidan om Plaza Mayor ligger det arkeologiska museet och de hängande husen med sitt museum med abstrakt konst.

De första hängande husen byggdes redan på 1300-talet men är idag rekonstruerade. (se bild till höger)

Glöm inte att besöka är Manganatornet, återstoden av den gamla arabiska fästningen.

Det finns även många sevärda kyrkor, San Felipe Neri, San Pedro, San Pablo och San Miguel för att nämna några.

En av de bästa utsiktspunkterna över Júcarfloden och staden får man från San Isidrokapellet, där man även kan bese en ovanlig samling av mumier.

Vill man bo uppleva lite av Cuencas forna storhetstid kan man ta in på stadens parador, San Pabloklostret. (Vill du läsa mer om spanska paradorer, klicka här). Man når paradoren genom att korsa en spektakulär järnbro över floden Huécar. Ett av de mer pittoreska ställena att bo på är annars Posada de San José som är inrett i ett hängande hus. Det finns även flera moderna hotell att boka rum på.

Ciudad Encantada – den förtrollade staden
Drygt 30 kilometer norr om Cuenca ligger Ciudad Encantada – den förtrollade staden, väl värt ett besök. Man kan tro på namnet att det är fråga om en stad men det är ett strikt naturfenomen. I Valdecabrasbergen har vind och vatten under lång tid format stenar till alla möjliga fantastiska figurer. Nästan alla stenformationer kan associeras med något objekt; indianansikten, hästar eller olika symboler. Fantasin kan flöda fritt!

Den förtrollade staden består inte enbart av stenformationer. Där finns en rik växtlighet; doftande kryddväxter som rosmarin, timjan, mejram och lavendel. Tall, björnbärsbuskar och enar. Att ta sig till Ciudad Encantada från Cuenca tar cirka 1,5 timme.

En av många stenformationer i Ciudad Encantada.

En svamp? Molnet efter en atombomb??
En av många stenformationer i den förtrollade staden.

Text & foto: Monica Andersson

Läs mer på kommunen Cuencas hemsida (endast på spanska).

Senast uppdaterad: 2002-05-11

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (1 röster, medelbetyg: 4,00 av 5)
Loading...

Kommentarer

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>