Bo som en kung på en spansk parador

24 november 2008, kl 10:43 av  
Postat i: Artiklar | 35 847 visningar | Skriv ut Skriv ut

Att kombinera ett spanienbesök med en vistelse på en parador, den statliga spanska hotellkedjans hotell rekommenderas varmt.

De 92 paradorerna finns spridda i hela landet och är ofta belägna vid kulturellt-/historiskt intressanta platser eller vid natursköna områden. Ofta erbjuder paradoren i sig en kulturhistorisk upplevelse utöver det vanliga.

Paradoren i León
Paradoren i León. En av de vackraste i mitt tycke. Byggt 1515.

Det var under året 1926 när Markisen de la Vega Inclán var kunglig turistkommisionär, som den spanske kungen Alfonso XIII personligen valde ut platsen för den första paradoren. Valet föll på Gredosbergen pga det vackra landskapet och naturen. Denna parador kom att bli den första i kedjan av hotell som idag representerar den statliga spanska hotellkedjan. Man började bygga i Gredos i maj samma år och fortsatte fram till i oktober 1928, då kungen höll invigningsceremonin.

Avsikten med hotellkedjan
Från början var idén att öppna upp zoner med odiskutablet naturvackert läge som gav möjlighet till jakt och fiske. Samtidigt kunde historiska monument renoveras och tas vara på så att de inte skulle försvinna för alltid. Man ville också ge motoristerna ett ställe att vila upp sig på vid huvudlederna. Vad det gällde natursköna zoner anlades paradoren i Oropesa som tidigare varit hertigen av Frías palats, paradoren i Ubeda i ståthållarens Dávalos gamla palats, paradoren i Cuidad Rodrigo anlades i Enrique II av Trastámaras slott, St. Clareordens kloster i Mérida gjordes om till parador osv.

När det gällde hotellen vid motorvägarna, föregångare till våra moderna motell, planerades till en början 12 stycken, alla skulle ha tillfredsställande service och t o m erbjuda små bensinstationer i anslutning till hotellet.

Paradorernas utveckling
Idag, många år efteråt har de spanska paradorerna utvecklats till en prestigefull hotellkedja, som nått ryktbarhet både nationellt och internationellt.

De 30 ursprungliga rummen i Gredosbergen från år 1928 har idag förvandlats till fler än 5000 och de 92 paradorerna finns spridda över hela Spanien. Paradorerna inbjuder till en lektion i Spaniens historia och kultur och ger naturupplevelser från de olika spanska regionerna.

Även om paradorerna inte är homogena när det gäller sin placering och typ av byggnad så finns det en gemensam faktor: det traditionella spanska köket. På paradorernas restauranger erbjuds autentiska rätter som utgör en del av Spaniens historia.

Borggården på paradoren i SigüenzaAtt sova i en medeltida borg, promenera genom pelargångar där den gregoriansk körsång ekar från det förgångna, boka rum på gamla palats och slott, åtnutja fantastiska naturupplevelser, upptäcka monumentala städer som i sig är autentiska friluftsmuseer är några av de många möjligheter som paradorerna erbjuder besökarna.

Många av paradorerna erbjuder också en rik möjlighet att utöva olika sporter och friluftsliv. För golfintresserade finns två paradorer med privata banor, El Saler i Valencia och i Torremolinos, där man som gäst kan spela till ett fördelaktigt pris. För sol- och baddyrkare finns ett flertal paradorer runt medelhavs- och atlantkusten samt på Kanarieöarna. För skidåkare finns paradorer i Pyrineerna och i Sierra Nevada. För jaktintresserade rekommenderas Cazorla, Funte Dé, Gredos och Fuentes Carrionas. Lax- och laxöringfiske finns bl a i Ribadeo och Gredos.Vill man få lite känning av Afrika provar man paradorerna i Melilla och Ceuta.

Bokning
Från Sverige bokas lättast rum genom den svenska agenten Travelpoint, på deras hemsida finns priser och övriga upplysningar. Bokning kan också göras via Paradores de Turismo S.A, där man också hittar utmärkt information om paradorerna (på engelska). Tänk på att vara ute i god tid. Ibland kan populära resmål vara fullbokade i ett år i förväg, speciellt vid spanska helgdagar.
Paradoren i Sigüenza ligger på högsta kullen i staden.
Fotot till höger: Paradoren i Sigüenza ligger på högsta kullen i staden med milsvidd utsikt vid klart väder. Från början fanns en romersk bosättning på platsen, senare ett arabiskt citadel. Borgen började byggas år 1123 och har varit hemvist för biskopar, kardinaler och kungar.
Ett apelsinträd på innergården på paradoren i Guadalupe.
Fotot till vänster: Innergården på paradoren i Guadalupe. Paradoren är byggd på platsen där ett historiskt baptstsjukhus låg på 1400-talet.

Staden Guadalupe är förklarat som ett historiskt och konstnärligt monument och som ett nationalmonument.

Text & foto: Monica Andersson

Artikeln lades ut första gången 2002-01-09, senast uppdaterad: 2008-11-24

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (1 röster, medelbetyg: 4,00 av 5)
Loading...

Kommentarer

2 kommentarer till "Bo som en kung på en spansk parador"

  1. Tove, mån 25 feb 2013 0:20 

   Någon som vet hur det funkar att bo på något av dessa hotel då man är rullstolsbunden? Kanske någon som har tips på sådant i lätttilgänglig med vacker miljö? Stort tack för svar!

  1. Monica, mån 25 feb 2013 13:01 

   Hej Tove,
   Slog upp paradorsidan och sorterade efter “Easy access rooms”. Du hittar det här:

   Gå igenom en efter en i listan så kanske du hittar information om handikappvänliga rum osv.

   Mvh
   Monica

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>