Skandinaviska julbasaren i Madrid 2011

24 november 2011, kl 11:51 av  
Postat i: Notiser | 7 639 visningar | Skriv ut Skriv ut

Så är det dags igen för den skandinaviska julbasaren i Madrid. Basaren går som alltid av stapeln den första söndagen i advent, i år den 27 november, och portarna öppnas kl 14.00.

Basaren startades i början på 1950-talet av några kvinnor från Danmark, Finland, Norge och Sverige som bildade “el Comité de las Damas Escandinavas“, en separat kommission inom den Skandinaviska klubben.

Grundidén för basaren var, att genom förberedning och försäljning av för nordbor typiska maträtter, sötsaker och dekorationer kunna få ihop ett netto, som sedan oavkortat skulle gå till hjälporganisationer i Madrid. Att ordna en sådan här tillställning under Franco-regimen när Spanien kändes långt bort från en EU var naturligtvis inte det lättaste. Det var motsättningar mellan fattig och rik, landsbygd och stad. Dessutom var det ett begränsat sortiment ute i handeln för att kunna ta fram ett traditionsenligt nordiskt julbord. Ett absolut krav enligt kommissionens stadgar var, att nettovinsten skulle överlämnas till behövande i Madrid eller “la Comunidad de Madrid”, en garanti för att med säkerhet veta att pengarna kom i rätta händer.

I dag är det givetvis lättare att hitta produkter för att skapa en traditionell skandinavisk julstämning och basaren är ett stort jippo som drar till sig ca 1500 besökare årligen. Fortfarande gäller stadgan att nettoresultatet skall gå till välgörenhet och förra året drog basaren drygt 30.000 euros, inte illa. Låt oss hoppas att vi lyckas med ett lika bra resultat under dagens basar.

Så om du är i Madrid på söndag och vill uppleva lite skandinavisk julstämning, välkommen till Hotel Meliá Castilla, på Calle Capitán Haya, 43 (se kartan nedan A) i Salón Los Tapices.

Hotel Meliá Castilla
Hotel Meliá Castilla, Calle Capitán Haya, 43. Karta från Google maps.

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (1 röster, medelbetyg: 5,00 av 5)
Loading...

Kommentarer

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>