Ett glas vitt bland lummiga spanska vingårdar

13 juli 2011, kl 16:49 av  
Postat i: Artiklar | 10 628 visningar | Skriv ut Skriv ut

Tid för njutning: Ett glas vitt bland lummiga spanska vingårdar
När det är dags för semester, bokar vi ofta flyg till Spanien och de vackra stränderna är kanske det främsta skälet till att vi reser hit. Men även för den som är intresserad av vin är landet en utmärkt destination. Vindistriktet Rueda ligger i Spaniens största region Castilla y Léon och producerar utsökta fruktiga, torra vita viner som svalkar i sommarvärmen. Här kan du vandra omkring bland lummiga vingårdar, besöka små pittoreska byar och njuta av ett gott glas vitt och spanska tapas.
Billiga flyg till vinparadiset hittar du hos flygsökmotorn Skyscanner.se.

För den som är trött på chartersemester och som gillar vitt kvalitetsvin, kan en resa till Rueda bli en alldeles speciell upplevelse. Enligt många produceras här de finaste vita vinerna i Spanien.

Ruedadistriktet ligger runt 16 mil nordväst om den spanska huvudstaden och för att ta dig hit bokar du flyg till Madrid och fortsätter sedan vidare med hyrbil eller tåg. Det är ett ganska platt men vackert område, med mängder av vingårdar som ligger utspridda bland sädesfälten och floden Duero som flyter genom Rueda från öst till väst.

Har du gott om tid kan du göra flera stopp, övernatta i olika små genuina spanska byar och besöka flera vingårdar. Utsökt vin och goda tapas garanteras! Och den härliga, spanska livsstilen – långt från den svenska vardagens stress.

iStock © Jose Ignacio Soto

iStock © Jose Ignacio Soto

Rueda har en lång tradition av vinframställning bakom sig och fick sin DO-klassificering 1980, med uppdatering 1992. Här produceras tre olika sorters vitvin – Rueda/Rueda Superior, Rueda Espumoso och Rueda Pálido/Dorada.

Det finns runt 40 olika vingårdar i området som framställer kvalitetsviner, och Grupo Yllera, Bodegas de Crianza de Castilla La Vieja, Ángel Rodríguez Vidal och Bodegas Aura är några av de mest kända. Ruedadistriktet är framförallt känt för sin gröna Verdejodruva, som har en speciell citruskaraktär och medelfyllig smak, och som bara växer här. Man tror att den ursprungligen kom från Nordafrika, på 10-talet.

Druvorna Viura och Sauvignon Blanc, som ursprungligen kom från Frankrike, växer också i regionen och blandas ofta med Verdejo.

Distriktet är kanske mindre känt för sina sherryviner, med de har faktiskt framställts här i flera hundra år och produceras fortfarande på vissa vingårdar. Sherryn görs av Palominodruvan.

iStock_© Susana Guzmán Martínez vineyard Spain

iStock_© Susana Guzmán Martínez vineyard Spain

Kuriosa: I regionen Castilla-Léon produceras även det utsökta röda vinet Vega Sicilia Unico, som räknas till ett av de absolut bästa i världen.

Denominacion de origen Rueda

Denominacion de origen Rueda

Text och foton från Linda Edstrand, Skyscanner.se

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (Inget betyg än)
Loading...

Kommentarer

2 kommentarer till "Ett glas vitt bland lummiga spanska vingårdar"

    1. Anders, fre 26 aug 2011 14:24 

      Det där med en vinresa har stått på min lista länge. Frågan är bara när det ska bli av. Jag har nog främst tänkt på Frankrike för en sådan resa, men Spanien kanske är ännu bättre?

    1. Spanien, ons 07 sep 2011 9:50 

      En vinresa i Frankrike vore absolut något värt att uppleva!

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>