San Fermín 2010

14 juli 2010, kl 15:35 av  
Postat i: Tjurfäktning | 15 182 visningar | Skriv ut Skriv ut

Tjuren OsborneSå är det dags för San Fermín, dvs tjurrusningen i Pamplona.

Denna dryga veckas fiesta i juli är uppkallad efter Pamplonas skyddshelgon San Fermín, och festligheterna består inte bara av tjurrusning. Festen startar den 6 juni vid 12-slaget, men tjurrusningarna börjar först dagen efter, den 7:e.

Som vanligt så befinner jag mig på tryggt avstånd i tv-soffan varje morgon klockan 8 och håller tummarna på tjurarna. Det är många fulla turister som råkar illa ut varje år. Det kan faktiskt vara en lek med döden…

Läs mer om fiestan på sanfermin.com. (På spanska, engelska och baskiska).

Klicka på bilden för att läsa mer hos Sanfermin.com

Klicka på bilden för att läsa mer hos Sanfermin.com

14 juli: Den sista tjurrusningen för i år med tjurar från uppfödaren Jandilla var lång och farlig, 4 minuter och 23 sekunder. Den 510 kg tunga bruna tjuren Gavioto kom på efterkälken och skadade många i sin väg. Totalt fick 11 människor föras till sjukhus, fyra av dessa blev stångade av tjurarna. En engelsman har opererats för allvarliga skador i ljumsken när han blev stångad på tjurfäktningsarenan, en annan spansk tjurrusare från Asturien fick allvarliga skador efter att ha blivit stångad i magen och låret. Den som sig i leken ger får leken tåla.

 

13 juli: Den näst sista rusningen för i år var den snabbaste hittills, 2 minuter och 14 sekunder. Det var något mindre folk än på helgen men tjurarna från uppfödarna El Pilar skapade många faromoment. Dock fick bara två personer föras till sjukhus med lättare skador, en av dessa blev stångad i höger arm.

 

12 juli: Den sjätte dagens rusning med tjurar från uppfödaren Victoriano del Río, som för övrigt debuterade i år, var snabb och ren. På 2 minuter och 17 sekunder var tjurrusningen över utan att tjurarna hade stångat någon. Tre personer fick föras till sjukhus för lättare skador. En markant ökning av röda tröjor kunde ses idag, normalt är tröjorna vita, en hyllning till Spaniens vinst i fotbolls-vm igår.

 

11 juli: Dagens rusning med tjurar från uppfödaren Miura de Lora del Río varade i 3 minuter och 2 sekunder. Tjuren Cachero skapade mest uppståndelse idag, han var för övrigt den sista tjuren som efter knappt tre minuter kom in på tjurfäktningsarenan och kunde lockas ut till sin flock i fållan bakom arenan. Cachero stångade en person i höger lår, dessutom har tre andra personer förts till sjukhus med olika skador, dock är ingen allvarligt skadad.

 

10 juli: Tjurrusningen den fjärde dagen varade i 2 minuter och 53 sekunder. Trots flera faromoment lämnade tjurarna från uppfödaren Dolores Aguirre ingen skadad. Däremot fick tre personer föras till sjukhus för andra typer av skador. Det är alltid trängsel på helgerna och det är lätt att tjurrusarna trillar och blir trampade på.

 

9 juli: Den tredje dagens tjurrusning var lång, hela 6 minuter och 23 sekunder. Anledningen var att en av tjurarna, Flamante, från uppfödaren Fuente Ymbro kom på efterkälken, något som kan orsaka stora faromoment. Facit för den långa rusningen är ändå positivt. En person stångades i vänster lår och två andra tjurrusare till fick föras till sjukhus, bl a för en ryggskada. Det här hade kunnat sluta betydligt värre.

 

8 juli: Dagens tjurrusning varade i 3 minuter och 30 sekunder. Tjurarna från uppfödaren Cebada Gago skapade precis som förra året en farlig tjurrusning. Sex personer är förda till sjukhus, en av dessa är allvarligt skadad efter att ha blivit stångad i thorax. En annan fick skador efter att ha blivit stångad i vänster ben.

 

7 juli: Årets första tjurrusning var snabb och ren. Efter 2 minuter och 23 sekunder hade tjurarna från uppfödaren Peñajara lämnat Pamplonas gator bakom sig. Ingen blev skadad av tjurarna och endast två personer blev förda till sjukhus.

YouTube Preview Image

För andra årgångar av San Fermín, klicka här.

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (Inget betyg än)
Loading...

Kommentarer

5 kommentarer till "San Fermín 2010"

  1. ¡Viva San Fermín – 2010! » Ett annorlunda Spanien, ons 07 jul 2010 15:01 

   […] pågår fram till den 14 juli och jag kommer med uppdateringar varje dag.  Skriv ut Sätt betyg på inlägget: (Inget betyg än)  Loading […]

  1. En skör tråd - Är fortfarande väldigt trött, lör 10 jul 2010 11:45 

   […] 8. Varje morgon under San Fermines i Pamplona så ser jag på tjurrusningarna och uppdaterar i min spanienblogg. I måndags morse när jag låg på akuten var nog första gången på 10 år som jag har missat en […]

  1. franciline on line, tor 29 jul 2010 15:52 

   sabemos que las cosas no son failes cuando ay miles de empresarios por ejnplo que no asen las cosas como tiene que ser mira por ejnplo en suecia no tienen personal trabajando de mala calidad y ocultos para evitaral fisco y todo el mundo col…abora y no veras ni un papel en las calles en definitiva muchos dicen nooo es la cultura sabemos que muchas personas confunden el chorizo de teror con la velocidad porejnplo pero se puede corrjir con sanciones duras de la policia local por ejnplo y lo mas inportante la colaboracion al maximo de los ciudadanos y podemos ver como todo cambiara y tendremos mejor calidad de vida bueno la colaboracion de todos es importante saludos…

   Ver más

  1. franciline on line, tor 29 jul 2010 15:57 

   me gusta la pajina esta guay mucho trabajo es muy interezante…

  1. John Jonsson, mån 09 apr 2012 15:21 

   Dumdristigt eller modigt.
   Vari ligger det modiga.
   Tjurarna uppfattar ej människorna som “fiender” eller konkurrenter; de utgör endast hinder under “flykten” från ett obestämt hot!
   Tjurarna gör allt för att undvika de som är i vägen och hoppar över de som blir liggande.
   Klumpiga gamla gubbar hinner inte undan!!!
   Först när tjuren separeras från flocken kan de uppfatta människan som ett potentiellt hot.
   Dödsfallen är undantagslöst beroende av människans exempellösa dumhet och totala avsaknad av medkänsla för djuren; absolut inte på grund av tjurens eventuella aggressivitet! Den bara försvarar sig mot något den uppfattar som hotfullt.
   Hur kan någon vettig människa hylla detta barbariska handlande?

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>