Spanien – en färd genom historien

06 oktober 2009, kl 11:43 av  
Postat i: Artiklar | 9 715 visningar | Skriv ut Skriv ut

Det finns inget land i Europa som är så intressant som Spanien, säger Thomas Gustafsson, här med den första historiska delen i sin nya Spanientrilogi. Foto: Per Björn

Det finns inget land i Europa som är så intressant som Spanien, säger Thomas Gustafsson, här med den första historiska delen i sin nya Spanientrilogi. Foto: Per Björn

Spanienkännaren Thomas Gustafsson:

Författare med passion för Spanien

Med sin nya bok öppnar författaren och journalisten Thomas Gustafsson dörren till Spaniens spännande historia. Läsaren får följa med på en omtumlande färd genom tid och rum som ger en unik förståelse för svenskarnas största turistland. — Det finns få länder där historien är lika närvarande i nuet som i Spanien, säger Thomas Gustafsson.

För tio år sedan kom han ut med den hyllade reportageboken Spanien Sol och skugga. Den har varit slutsåld under många
år och är flitigt efterfrågad. Först tänkte Thomas Gustafsson därför uppdatera innehållet och ge ut en ny upplaga av sin gamla Spanienbok.
— Men det hade hänt så mycket och skulle bli så stora förändringar att det blev omöjligt, säger han.
— I stället beslutade jag mig för att genomföra ett helt nytt bokprojekt.

Levande historia
Resultatet blev en helt ny trilogi om Spanien. Den första fristående delen med undertiteln En färd genom historien publicerades september 2009 och handlar om Spaniens historia från forntiden fram till i dag.
Att den delen i fackboksserien ges ut just år 2009 är ingen slump. Detta år har det gått sjuttio år sedan Spanska inbördeskriget tog slut. De sista Francostatyerna är borta. Tystnadens pakt har brutits. Därför kan Thomas Gustafsson, som han säger, avsluta sin historia.
— Att sanningen om inbördeskriget och diktaturen nu har kommit fram har gjort det möjligt för mig att skriva klart avsnittet som handlar om Spaniens nutidshistoria, säger han.
Thomas Gustafssons historiska bok är skriven i dokumentär reportageform för att, som han säger, kunna ta med sina läsare till de historiska platserna. Han kan därmed koppla samman det förflutna med nuet på ett sätt som varit omöjligt om han skrivit mer akademiskt. Berättelsen blir på så sätt levande och som läsare dras man med i historien.

Dagens Spanien
Andra delen i trilogin med undertiteln En stat flera nationer är en modern fackbok som berättar om politik, samhälle och kulturlivet i Spanien. Beräknad utgivning är våren 2010.
— Den boken som berättar om dagens Spanien är mer journalistisk än den första historiska boken och innehåller många intervjuer med såväl politiker och skådespelare som författare och andra kulturpersonligheter. Det finns också ett stort avsnitt med olika kapitel som berättar om det sociala livet, , säger Thomas Gustafsson.
Sista delen i trilogin har undertiteln ¡Fiesta! och berättar om Spaniens alla fantastiska fiestor, om maten och vinet. Den kommer ut i slutet av 2010/början av 2011.
— Den delen blir det en njutning av skriva, säger Thomas Gustafsson och tillägger med ett skratt:
— Många av mina vänner har redan erbjudit sig att följa med på de researchresor som saknas. Det blir ju en hel del festglädje och god mat och gott vin som ska upplevas.
Alla tre böckerna är skrivna så att de ska kunna läsas oberoende av varandra. Man ska dessutom kunna hoppa fram och tillbaka mellan kapitlen som man vill, det går också att lägga ifrån sig boken ett tag och sedan återvända.

Passion till Spanien
Thomas Gustafsson erkänner att han greps av en djup passion till Spanien redan i sin ungdom.
Barndomens semestrar följdes av ungdomens studier i spanska, och spansk kultur, historia och statsvetenskap. Sina första reportage från Spanien skrev han redan för trettio år sedan, då han som ung student liftade runt i Spanien.
Sedan han sedan blev journalist fortsatte han att skriva om Spanien. Först som frilansare, därefter som korrespondent i Madrid. Hittills har han varit stationerad som korrespondent i Madrid tre omgångar under sammanlagt tio år. Den senaste perioden inleddes i september 2009.
Under alla dessa år har Thomas Gustafsson samlat kunskap och erfarenheter genom ständiga resor i landet. Han har bevakat alla val sedan 1980-talets slut, varit på plats vid stora katastrofer och attentat men också på fiestor och kungliga bröllop.
— Det har blivit förskräckligt många resor, konstaterar Thomas. Genom åren har jag besökt alla Spaniens femtio provinser, alla öar och även de spanska enklaverna Ceuta och Melilla, flera gånger.

Ögonvittne till historien
I och med att han inledde sin bevakning av Spanien så tidigt har han kunnat följa Spaniens utveckling från en sluten diktatur till dagens öppna och progressiva samhälle. Man kan till och med säga att Gustafsson har varit vittne när nutidshistorien skrivits. Alla stora händelser har han dessutom dokumenterade.
Enligt Thomas Gustafsson ligger dagens Spanien i framkant i Europa med radikala förändringar som äktenskap för homosexuella, nya abortlagar och en jämställdhet som på pappret är en av de mest utvecklade. Samtidigt lever mycket gammalt kvar.
— Det gamla Spanien, det Spanien som byggde sin moral på de tre heliga fundamenten Familjen, Kyrkan och Militären kan man möta fortfarande, säger han.
— I Spanien är historien alltid närvarande. Man gjorde aldrig upp med sitt förflutna. Men sjuttio år efter krigsslutet är de ansvarig döda och ingen kan ställas till svars för våldet.
— Nu börjar den unga generationen, barnbarnen, ställa frågor och vill veta vad som hände under inbördeskriget. Min generation. Jag har många vänner i Spanien som fick sina far- eller morföräldrar dödade i kriget. Nu är vår generation vuxna och har egna barn. Därför vill vi veta.

Korrespondent i Madrid
I samband med att den första delen i Spanientrilogin kom ut i september 2009 lämnade alltså Thomas Gustafsson sin fasta tjänst på Aftonbladets centralredaktion i Stockholm för att flytta till Madrid där han öppnade ett korrespondentkontor.
— Det händer väldigt mycket intressant i Spanien som är värt att bevaka. Jag kommer också att vara mycket på resande fot. Inte bara i Spanien utan också i Latinamerika. Madrid är ju EU:s port mot Latinamerika vilket gör att jag har mycket nära till den delen av världen som intresserar mig mycket.
Vem tror du är intresserad av din nya bok?
— Först och främst alla svenskar som är bosatta i Spanien eller som har ett specialintresse för Spanien. Intresset för Spanien har vuxit de senaste åren. Det spanska språket är till exempel populärast efter engelskan i svenska skolor.
— Men Spanien är också vårt största turistland. En miljon svenskar åker till Spanien varje år om man räknar in Kanarieöarna. Jag tror att många av dem vill tränga bakom schablonbilden av Spanien – playan, solen och den billiga spriten – och lära sig mer om sitt resmål.
Fungerar boken också när man är på resa?
— Ja, absolut. Boken är den perfekta reskamraten för en Spanienresenär. Läsaren får följa med på en tidsresa till de platser där historien utspelats. För den som vill resa runt på egen hand med hyrbil och upptäcka andra delar av Spanien än stränderna är detta en perfekt bok.
Varför är boken så tjock?
— Den rymmer ju hela historien, från forntiden fram till i dag. Men man behöver inte sträckläsa från pärm till pärm. Varje kapitel är en egen liten historia och en del av historien och man kan därför hoppa fram och tillbaka. Boken kan också fungera som uppslagsverk.
Varför känner du denna passion till Spanien?
— Jag tror det är de skarpa kontrasterna som är så lockande. Människorna, kulturen, ljuset. Tillvaron här i Spanien är intensivare på något sätt. Det är ju sällan något är så där lagom som det är i Sverige. Så är det också med historien. Det finns inget annat land som har en lika fascinerande historia som Spanien.

Mer läsning om Thomas Gustafssons bokutgivning finns på hans hemsida: tg-media.se

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (2 röster, medelbetyg: 4,50 av 5)
Loading...

Kommentarer

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>