San Fermín 2009

14 juli 2009, kl 10:02 av  
Postat i: Tjurfäktning | 11 932 visningar | Skriv ut Skriv ut

Tjuren OsborneSå är det dags för San Fermín, dvs tjurrusningen i Pamplona.

Denna dryga veckas fiesta i juli är uppkallad efter Pamplonas skyddshelgon San Fermín, och festligheterna består inte bara av tjurrusning. Festen startar den 6 juni vid 12-slaget, men tjurrusningarna börjar först dagen efter, den 7:e.

Som vanligt så befinner jag mig på tryggt avstånd i tv-soffan varje morgon klockan 8 och håller tummarna på tjurarna. Det är många fulla turister som råkar illa ut varje år. Det kan faktiskt vara en lek med döden…

Läs mer om fiestan på sanfermin.com. (På spanska, engelska och baskiska).

Länk till sanfermin.com

14 juli: Den sista tjurrusningen för i år med tjurar från uppfödaren Núñez del Cuvillo var snabb. På 2 minuter och 21 sekunder, 2 sekunder snabbare än igår, var rusningen över. Fyra personer har fått föras till sjukhus med lättare skador, däribland två turister, en skotte och en amerikan från Texas. Nu kan all sjukvårdspersonal äntligen få andas ut.

Klicka på minatyrbilderna nedan för att se dom större, eller välj bildspel. För att se hela bildtexten, för musen över fotona.

 

13 juli: Den näst sista tjurrusningen för i år får ses som ett föredöme för hur det skall se ut. På 2 minuter och 23 sekunder var gatloppet över och tjurarna och oxarna från uppfödaren Fuente Ymbro stod alla samlade i fållan bakom tjurfäktningsarenan. Rapido y limpio, dvs snabbt och rent. Endast 4 personer fick föras till sjukhus för lättare skador, ingen av dessa orsakade av tjurarna.

Klicka på minatyrbilderna nedan för att se dom större, eller välj bildspel. För att se hela bildtexten, för musen över fotona.

 

12 juli: Den sjätte dagens rusning får nog klassas som den farligaste hittills i år. Loppet tog hela 5 minuter och tjurarna från uppfödaren Miura uppvisade en riktig skräckstämning. Framför allt tjuren Ermitaño som kom efter flocken, skadade många på sin väg. 11 personer har förts till sjukhus och av dessa har 5 stångats av tjurarna. Två tjurrusare har fått mycket allvarliga skador, bland annat rusaren på de två sista bilderna. Utgången är fortfarande oviss för de två sistnämnda.

Klicka på minatyrbilderna nedan för att se dom större, eller välj bildspel. För att se hela bildtexten, för musen över fotona.

 

Uppdaterat 12 juli kl 15:30. Som genom ett under kommer de två svårast skadade att klara sig. Dagens rusning är nog en av de mest magstarka jag sett under alla dessa år som jag följt San Fermín. Nedan visas ett klipp från YouTube från dagens rusning:

YouTube Preview Image

 

11 juli: Dagens tjurrusning med tjurar från uppfödaren Dolores Aguirre tog 2 minuter och 52 sekunder. Trots flera riskmoment blev facit bara 5 personer som fördes till sjukhus med lättare skador.

Klicka på minatyrbilderna nedan för att se dom större, eller välj bildspel. För att se hela bildtexten, för musen över fotona.

 

10 juli: Den fjärde rusningen för i år fick ett tragiskt slut. En tjurrusare från Alcalá de Henares utanför Madrid, avled på sjukhuset efter att ha blivit stångad i halsen. Mannen är det 15:e dödsoffret sen år 1922, sist det hände var för sex år sen. Tjurarna från uppfödaren Jandilla brukar traditionellt ha ett rykte att vara farliga, och idag kom den bruna tjuren Capuchino med nummer 106 på efterkälken, ett känt faromoment. Rusningen tog 4 minuter och 29 sekunder innan det var över. På den tiden hann tjurarna skada många. Utöver det tragiska dödsfallet är åtminstone 9 andra personer skadade, varav 3 uppges ha blivit stångade av tjurarna.

Klicka på minatyrbilderna nedan för att se dom större, eller välj bildspel. För att se hela bildtexten, för musen över fotona.

 

9 juli: Dagens tjurrusning var den snabbaste hittills, på 2 minuter och 20 sekunder hade tjurarna från El ventorillo rusat klart. Facit för dagen var 5 personer som fick lättare skador.

Klicka på minatyrbilderna nedan för att se dom större, eller välj bildspel. För att se hela bildtexten, för musen över fotona.

 

8 juli: Dagens tjurrusning var fem sekunder längre än gårdagens. 2 minuter och 35 sekunder varade den. Tjurarna från uppfödaren Cebada Gago lyckades stånga en tjurrusare och fem andra personer fick föras till sjukhus, bland dem en svensk som fått en knäskada. Rusaren på det fjärde fotot nedan som trillat framför tjurarna klarade sig genom ett under från att blir nertrampad.

Klicka på minatyrbilderna nedan för att se dom större, eller välj bildspel. För att se hela bildtexten, för musen över fotona.

 

7 juli: Årets första tjurrusning tog 2 minuter och 30 sekunder. Tjurarna från uppfödaren Alcurruén vägde mellan 510 och 610 kilo, riktiga bjässar med andra ord. Fyra personer fick föras till sjukhus denna första dag efter en hyfsat ren och snabb rusning.

Klicka på minatyrbilderna nedan för att se dom större, eller välj bildspel. För att se hela bildtexten, för musen över fotona.

 

För andra årgånger av San Fermín, klicka här.

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (Inget betyg än)
Loading...

Kommentarer

En kommentar till "San Fermín 2009"

    1. ¡Viva San Fermín! » Ett annorlunda Spanien, mån 06 jul 2009 12:45 

      […] pågår fram till den 14 juli och jag kommer med uppdateringar varje dag. ¡Viva San Femín!  Skriv ut Sätt betyg på inlägget: (Inget […]

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>