Montejo de la Sierra – en by för finsmakare

16 juli 2009, kl 19:23 av  
Postat i: Sierra Norte de Madrid | 11 185 visningar | Skriv ut Skriv ut

Den lilla byn Montejo de la Sierra i Madridbergens nordöstliga hörn kan stoltsera med hela fem restauranger, inte illa för kommun med 356 bofasta invånare.

Restaurangerna med servering ute som t ex Casa Benito var fullsatta dagen då vi på måfå letade efter ett matställe för att äta lunch. Men vi hittade en skylt till en annan restaurang, El Cucharón de Lola (Lolas stora sked), som låg två tvärgator söder ut från Plaza Mayor sett, på Calle del Pozo 25. Här hittade vi ett smultronställe som vi kommer att återvända till flera gånger.

Montejo de la Sierra
Kartan används med tillstånd från sierranorte.com

El Cucharón de Lola (Lolas stora sked) skiljer sig mycket ifrån de traditionella restaurangerna som man brukar träffa på i la Sierra de Madrid (Madridbergen). Här kom vi in i en sofistikerad lokal som kändes modern och fräsch, men ändå rustik som det oftast brukar vara i bergen. Menyn uppvisade ett mycket kreativt kök, restaurangen kunde lika gärna ha legat i Frankrike, Madrid, Barcelona, eller tom i Stockholm. Servicen var ypperlig, men samtidigt diskret.

Restaurangen ligger i ett vackert stenhus som är nyligen renoverat och den tillhör ett ruralt hotell med namnet MontedelTejo. Hotellet har 8 rum, och här skulle jag gärna vilja bo en natt. På hotellets hemsida (på spanska) kan du läsa mer och se bilder.

Klicka på minatyrbilderna nedan för att se dom större, eller välj bildspel.

 

Annars är grillat kött vanligt på restaurangerna i bergen. Ser man skylten Asador (en restaurang med vedeldad ugn) så brukar det serveras helstekt spädlamm, får, nötkött eller vilt. En annan vanlig rätt är migas, en typ av brödpytt med sidfläsk och korv.

Montejo de la Sierra ligger på 1150 meters höjd, ca 9 mil norr om Madrid och kommunens yta är drygt 30 kvadratkilometer. Utvecklingen sen 1500-talet har inte gått något vidare framåt, snarare tvärt om om man jämför med vad byn hade att erbjuda sina 66 invånare då – i form av rådhus, slaktare, bagerier, smides- och vävnäring mm, mm. Förhoppningsvis ger satsningen på rural turism ett lyft åt samhället, för det finns mycket att undersöka. I området finns fina vandringsleder och Montejo de la Sierra ligger inom den 15.000 hektar stora naturparken “la Sierra del Rincón” (berget i hörnan) som även är klassad som en biosfärisk naturpark.

Mer läsning om Montejo de la Sierra på kommunens hemsida, på spanska eller engelska.

Till startsidan för artikelserien La Sierra Norte de Madrid.

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (Inget betyg än)
Loading...

Kommentarer

En kommentar till "Montejo de la Sierra – en by för finsmakare"

    1. La Sierra Norte de Madrid – en oas för trötta stadsbor » Ett annorlunda Spanien, tor 16 jul 2009 19:26 

      […] Montejo de la Sierra Montejo de la Sierra – en by för finsmakare […]

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>