Världsboksdagen – Día Mundial del Libro

20 april 2009, kl 11:05 av  
Postat i: Notiser | 3 379 visningar | Skriv ut Skriv ut

Den 23 april firas världsboksdagen – Día Mundial del Libro. Temadagen instiftades av Unesco 1995 för att uppmärksamma boken och upphovsrätten. Idéen kommer ursprungligen från Katalonien där man sedan 1930-talet firat skyddshelgonet Diada de Sant Jordi (Sankt Görans dag) den 23 april, genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om och få en ros tillbaka. Med inspiration från denna tradition föreslog International Publishers Association en internationell dag och Spanien lämnade in förslaget till Unesco.

I Madrid kommer 202 bokhandlare att fira La Noche de los Libros – böckernas natt den 23 april, och inbjuda läsare att möta och få autografer av sina favoritförfattare. Bokhandlarna kommer att hålla öppet fram till midnatt och under hela dagen ge 10% rabatt på böcker. Bland medverkande författare kan nämnas: Manuel Vicent, Use Lahoz, Ray Loriga, Ángela Vallvey, Fernando Marías, Mª Antonia Iglesias, Soledad Puértolas, Eduardo Mendicutti, Manuel Hidalgo, Javier Marías, Juan José Millás och Andrés Trapiello m fl…

84 bibliotek firar också dagen med olika aktiviteter; kommediverkstäder, marionetteater, konserter, rundabordskonferenser, föredrag mm, mm.

La Noche de los Libros kommer dessutom att erbjuda ett brett program som kombinerar litteraturen med andra kulturella aspekter på mer än 30 olika institutioner och platser i stan: Círculo de Bellas Artes, Casa de América, Casa Asia, Casa Árabe, Instituto Cervantes, Museo del Prado, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Universidad Complutense, Teatros del Canal, Istituto Europeo di Design, Real Casa de Correos, Filmoteca Nacional, Café Comercial, Biblioteca Nacional, La Casa Encendida och Ateneo de Madrid. Totalt kommer mer än 400 kulturella aktiviteter att pågå från kl 15 den 23 april fram till kl 1 på natten den 24 april.

La Noche de los Libros

La Noche de los Libros

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (2 röster, medelbetyg: 3,00 av 5)
Loading...

Kommentarer

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>