Today is Sunday

18 mars 2009, kl 10:28 av  
Postat i: Artiklar | 5 049 visningar | Skriv ut Skriv ut

Det är inte ofta man ser en spansk kortfilm på engelska, ännu ovanligare är att huvudrollen innehas av en finlandssvenska! Motivet till att filmen är på engelska är att den skall ha en chans att slå utanför de spansktalande ländernas sfär, och det är den väl värd!

Carina Björne är mer spanjorska än finlandssvenska. Hon har bott i Spanien sen 1967. Sedan några år tillbaka är hon en mycket aktiv pensionär med många strängar på sin lyra i sin hemkommun San Sebastian de los Reyes, ca 15 km norr om Madrid. Här berättar hon själv om hur hon fick rollen i kortfilmen Today is Sunday, som vann publikens pris i Soria förra året:

Ibland sägs det att på livets höst är alla dagar söndagar. Men jag som alltid protesterar mot det mesta skulle vilja påstå att dagarna är vad vi gör dem till. Att vara aktiv och öppen för vad livet än har att bjuda på är den bästa medicinen att leva och om möjligt ha roligt på köpet.

Förra sommaren var jag nyopererad i ena skuldran, mot artros och jag kände mig ganska deppig, alla aktiviteter läggs ner till sommaren och alla semesterfirare överger stan. Jag svarade på en liten casting-annons som ramlade in bland e-posten, mest på skoj, för att se vad som kunde hända, sände med ett par foton från teaterklassens föreställningar bland pensionärerna här i Madrid.

Mitt kortfilmsäventyr tog sin början redan dagen därpå. Jag svävade mellan osäkerhet och ovisshet, mellan förväntan och illusioner tills jag träffade Isaac, kortfilmens skapare. Jag visste inte var jag kunde gömma mina rynkor, mina bilringar och mina åderbråck, men jag traskade modigt till mötet. Han tycktes ha funnit vad han sökte, mimiken och mitt “levande”, uttrycksfulla, rynkiga ansikte och mina trötta ögon tycktes vara exakt vad han behövde just då.

Vad det hela handlar om kan hända nästan varsomhelst i världen, när en äldre hemmafrus make avlider efter ett långt äktenskap och hon blir alldeles blockerad av ensamheten.

Personligen, gav mig Today is Sunday frihet och tillräcklig emotionell laddning för att avsluta och ta avsked av ett mycket känsligt kapitel i mitt långa, men händelserika liv. Jag är Isaac evigt tacksam för denna chans, fastän han klippte bort mitt äkta tåraflöde, kortfilmen hade blivit för lång och känsloladdad.

Today blev publikens favorit vid Certamen de Cortometrajes i Soria i November 2008. Vi vann alltså Publikens Pris, jag svävade och gick på moln en hel vecka, min första kortfilm som protagonist och publikens gunstling. Det kanske blir mer… vi har fått blodad tand.

Det är vad livet bl a har givit och fortsätter att ge mig i “dricks” efter alla de svåra levnadsåren, och att ha vänner att dela glädjeämnena med.
Vi ses.
Carina

YouTube Preview Image

Förutom Carina, så bör två andra mycket goda vänner nämnas i sammanhanget, amerikanskan Marian Lester och engelsmannen Graham Long som har översatt kortfilmens text till engelska. Sist men inte minst kortfilmens skapare förstås, besök gärna Isaac Berrokals blogg (på spanska).

Today is Sunday deltar även i tidningen abc:s kortfilmsfestival. Jag önskar den lycka till!

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (Inget betyg än)
Loading...

Kommentarer

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>