Picos de Europa – landmärket för vandrare i norra Spanien

19 mars 2009, kl 18:22 av  
Postat i: Artiklar | 12 003 visningar | Skriv ut Skriv ut

Picos de Europas spetsiga bergstoppar bildade det första landmärket för båtfolk som seglade över Atlanten från Amerika till Europa. Sedan 1800-talet har bergskedjans betydelse som vägvisare minskat, medan sin uppskattning som en källa till rekreation har ökat. Med sin markanta topografi präglad av höga berg, djupa raviner, smala dalgångar, vida högplatåer och böljande kullar är denna nationalpark vandrarens dröm. Inte mer än 20 km från den spanska Atlantkusten, Costa Verde, erbjuder de över 2500 meter höga bergstopparna också havsutsikter.

Topwalks visar vägen till Picos de Europa och många andra parker i Spanien. Med hjälp av en detaljerad ledbeskrivning, karta, GPS-koordinater, höjdprofil samt vägkarta med köranvisning till ledens början, undviker du onödigt irrande och sökande. Topwalks erbjuder upplevelser åt vandrare av olika nivåer. Du kan välja passande utmaning från en tabell där lederna är klassificerade efter tidsåtgång, längd, höjdskillnad, totalstigning och gångbarhet. Lederna och vyerna presenteras med bildspel och ca 15000 bilder. Du kan även bekanta dig med bergens växter. Det finns snygga bildserier på 1200 blommor.

Gråa toppar och gröna dalar
Grundad år 1918 omfattade nationalparken först bara 16925 hektar av Picos de Europas västmassiv i Covadonga området. Nu är den 64660 hektar stor och skyddar alla tre massiven, östra massivet (Andara), centrala massivet (Urrielles) och västra massivet (Cornión), separerade från varandra av floderna Cares och Duje. Det största och mest omväxlande är västra massivet med Covadongas glittrande sjöar, omgivna av ljusa grässlätter i Asturien, och mäktiga ädellövskogar i León.

Centrala massivet som gränsar till Asturien, Kantabrien och León ståtar med 14 toppar som reser sig till över 2600 meters höjd samt med Naranjo de Bulnes eller Pico de Urriellu, nationalparkens symbolberg. Gråa och karga bergväggar står i spännande kontrast till gröna högplatåer i övre delen av massivet. Tack vare linbanan som åker från dalgången av Fuente Dé till toppstationen El Cable kan man nå även de högsta topparna utan ansträngning. I Östra massivet är landskapet en fantastisk blandning av kullar, svackor, floder och berg. Liebanas gröna dalar med härliga blomsterängarna i Kantabrien erbjuder lätta vandringar.

Natur och kultur hand i hand
Överallt i Picos de Europa hittar man betesmarker med vackra stenstugor, hästar, kor, getter och får. Byarna inom nationalparken är berömda av sina mjölkprodukter. Särskilt ostar, framställda av en mix av get-, får- och komjölk är läckra. Boskapen stannar ute på bete året runt, och naturligtvis deras kött är av mycket hög kvalitet. Restauranger serverar många slags stek- och köttgrytor, också med vildsvin- och rådjurskött.

Först och främst kommer man till Picos de Europa för att uppleva naturen, men parken har yttermera kulturhistoriska sevärdheter. I Covadonga kan man bekanta sig med de viktigaste minnesmärken av Spaniens födelse. I Slaget av Covadonga på 700-talet besegrade Don Pelayo med sina soldater de muslimska krigstrupperna som hade erövrat större delen av den Iberiska halvön. Spaniens första kungar ligger begravd i Covadonga. Den heliga grottan ovanför en blå lagun spelar en central roll i Don Pelayos legend. Covadongas basilika samt andra monument berättar om Asturiens senare historia.

Höstens färgprakt
Vill Du klättra upp till nationalparkens högsta toppar är vandringssäsongen ganska kort, från maj till september. Vandringen i Liébanas dalar går bra också på vinter. Hösten är en magnifik tid att vandra i färgstarka lövskogar. I oktober och november är färgprakten alldeles otrolig.

Många av de mest intressanta lederna följer gamla farleder till gruvsamhällen i bergstrakter. Gruvverksamheten var mycket livlig i Picos de Europa på 1800-talet och i början av 1900-talet. Smala vägar som löper längs branta sluttningar är riktiga konststycken. Också behovet av vattenkraft alstrade fina leder vid floder. En av de finaste slingrar sig längs Cares ravinens bergvägg tillsammans med kanalen genom en dramatisk landskap och flera tunnlar.

Klicka på minatyrbilderna nedan för att se dom större.

Text och foton: Paula Repo på Topwalks. Tusen tack Paula för att du ville dela med dig, besök gärna topwalks.net om du vill få fina tips på olika vandringsleder i Spanien!

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (1 röster, medelbetyg: 4,00 av 5)
Loading...

Kommentarer

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>