Jertedalen i blom

24 mars 2009, kl 11:50 av  
Postat i: Artiklar | 11 651 visningar | Skriv ut Skriv ut

Ett besök i Jertedalen (Valle de Jerte) när körsbärsträden står i blom är en fantastisk upplevelse. Blomningen brukar inträffa under de två sista veckorna i mars fram till slutet på första veckan i april, lite beroende på hur vintern har varit.

Jertedalen är belägen i provinsen Cáceres i Extremadura mellan två bergstoppar, Tormantos i sydöst och Traslasierra i nordväst, närmaste stad är Plasencia i sydväst. Avståndet till Madrid är drygt 20 mil. Genom dalen rinner Jertefloden som har givit den sitt namn. Dalens läge gör att det finns ett mikroklimat som lämpar sig utmärkt för körsbärsodling, vintrarna är inte för kalla och somrarna blir inte för varma. Dalen sträcker sig ca 70 km från Tornavacas i nordöst till Barrado i söder. Jerte är dalens huvudort. Byarna som tillhör Jertedalen är understrukna i rött på kartan nedan.

Karta över Jertedalen, från Google Maps

Karta över Jertedalen, från Google Maps

Jerteregionen är den största körsbärsproducenten i Spanien, odlingen upptar drygt 13.000 hektar. Förra året var ett katastrofår då hälften av den beräknade skörden på 18.000 miljoner kilo förstördes av det rikliga regnet som föll i maj.

Nedan finns foton från den 22 mars i år. Klicka på minatyrbilderna nedan för att se dom större. För att se hela bildtexten, för musen över fotona.

Svt:s PlayRapport har en filmsnutt från den 20 mars i år som visar fägringen ännu bättre än foton kan göra.

Det kan vara ganska svårt att hitta hotellrum under den korta tid som blomningen är igång, Jertedalen är ett mycket populärt utflyktsmål då. Det gäller därför att vara ute i god tid för att hitta någonstans att bo. Själva bodde vi på en parador i en 1400-talsborg, Jarandilla de la Vera. Den ligger dock inte i Jerte utan en annan dal, Valle de la Vera, ca 4 mil från Barrado. Det finns dock ganska gott om rurala gästhus där man kan hyra rum, några länkar på engelska:

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (1 röster, medelbetyg: 4,00 av 5)
Loading...

Kommentarer

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>