Nyårsfirandet i Spanien

30 december 2008, kl 19:43 av  
Postat i: Notiser | 20 347 visningar | Skriv ut Skriv ut

Tolv vindruvor som skall sväljas vid varje klockringning vid midnatt under tolvslaget

Tolv vindruvor som skall sväljas vid varje klockringning vid midnatt under tolvslaget

Som på så många andra ställen i världen firas nyårsafton i Spanien med dunder och brak.

 

Nochevieja, eller gamla natten som man kallar nyårsafton för på spanska har en tradition som skiljer sig från den svenska, annars är det sig ganska likt. Vid tolvslaget skall en vindruva intas för varje slag klockan klämtar runt midnatt, totalt blir det ju tolv druvor, något som låter enklare än det är. Traditionen sägs komma från staden Elche i Alicanteregionen, där några vinodlare år 1909 började med att äta druvorna för att de trodde att det skulle ge lycka inför nästkommande års skörd. Den som inte lyckas svälja alla druvor när sista klockringningen slagit sägs drabbas av otur det påföljande året.

Varje spansk ort har sin speciella plats för att välkomna det nya året, men den mest kända är utan tvekan Puerta del Sol i Madrid, Spaniens absoluta nollpunkt där alla vägar mäts ifrån i landet. Från klocktornet på det gamla posthuset, byggt mellan 1766-1768 och senare inhysningsplats för diktator Francos politiska fångar, slår nyårsklockan in och hela torget blir fullkomligt packat av folk.

Nyårsfirandet vid Puerta del Sol direktsänds i nationell tv, och när tolvslaget visas sitter majoriteten av Spaniens befolkning klistrad framför tv:n, om de inte finns på plats för själva begivenheten eller på sina egna torg framför storskärms-tv. Med sig har de sina tolv druvor och cava, den spanska motsvarigheten till champagne. Enda skillnaden är att Cava inte får kallas för champagne för att den inte produceras i Frankrikes champagnedistrikt, men den är minst lika god enligt mitt tycke.

Jag har varit på plats vid Puerta del Sol ett par gånger under nyårsfirandet, men nu för tiden sitter jag hellre framför tv:n med mina druvor och cava, fotona nedan är från nyårsfirandet år 2004:

Ett packat torg på nyårsafton, 5 minuter innan år 2005

Ett packat torg på nyårsafton, 5 minuter innan år 2005

Så är det nytt år och fyrverkerierna runt Puerta del Sol, Madrid, sprakar loss!

Så är det nytt år och fyrverkerierna runt Puerta del Sol, Madrid, sprakar loss!

Med dessa rader:
Os deseo un feliz y próspero año 2009! – Önskar jag er alla ett riktigt Gott Nytt 2009!

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (6 röster, medelbetyg: 3,17 av 5)
Loading...

Kommentarer

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!




XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>