- Ett annorlunda Spanien - https://www.annorlunda-spanien.com -

El Gordo – drömmen om lyftet

Om en vecka är det dags igen för dragningen i världens största jullotteri – Sorteo Extraordinario de Navidad. El Gordo (den fete) kallas lotteriet för i folkmun men el Gordo är egentligen namnet på förstapriset, 3 miljoner euros! Jag nog kan man leva fett om man är bland de lyckliga vinnarna.

Det gigantiska lotteriet som startade första gången i staden Cádiz 1812, går av stapeln den 22 december varje år. Då blir det en folkfest utan dess like, cavan (spansk champagne) flödar och glada och skrålande vinnare ses på gator och torg. Ibland har alla arbetstagare på ett mindre företag blivit mångmiljonärer över en dag, vilket inneburit svåra problem för arbetsgivaren. Ibland vinner många invånare i en liten by, vilket medför att livet där inte blir sig likt efter den lyckliga händelsen.

Vinstutdelningssystemet är ganska komplicerat för en lekman. Varje lottnummer är uppdelat i tio delar, där en tiondel kostar 20 euros. Sen i sin tur, finns det 185 lottserier med samma nummer. Det innebär att vinstvärdet på enbart förstapriset uppgår till 3 miljoner x 185 lotter= 555 miljoner euros. En svindlande summa! Min lott nedan är en just en tiondel, detta är lott nr 7 i serie 86, och jag har fem stycken likadana (från lott nr 6-10). Skulle turen vara framme och jag vinner El Gordo i nästa vecka så innebär det att jag kammar hem 1,5 miljoner euros och då kan jag sluta jobba 😉

Årets lott, vinner detta nummer så kan jag sluta jobba

Förutom förstapriset, El Gordo, så delas det ut:

Totalt så kommer 22.667.800 tiondelslotter vinna någon form av pris, vilket ger ca 15% chans att vinna något.

Dagen före lotteriet kontrolleras och räknas alla de små träkulorna med sina femsiffriga vinstnummer som skall dras i jättekulan noggrant. De vägs så att ingen kula väger tyngre än någon annan och därför trillar ner före.

Den stora dagen samlas man i Salón de sorteos de Loterías y Apuestas del Estado i Madrid. Två jättekulor i metall laddas med alla träkulor, i den ena alla vinstnumren och i den andra vinstbeloppen. Spektaklet sker i direktsändning i nationell radio och tv.

Jättekulan laddas med nummer

De vinnande numren sjungs upp av elever från San Ildefonso-skolan. En elev sjunger upp numret och den andra eleven vinstsumman. När en högvinst dras sjunger eleverna två gånger och visar sedan sina respektive träkulor till lotterikommitten och inför tv-kamrorna. När el Gordo dras går det ett sus genom publiken!

Skulle oturen vara framme och det bara blir nitlotter finns det en ny chans den 6 januari vid Sorteo Extraordinario del Niño, även då är det ganska astronomiska vinstsummor. El gordo var förra året 2 miljoner euros, inte så illa det heller!