Toledo – en turistfälla med historia och charm

02 juni 2009, kl 14:52 av  
Postat i: Artiklar | 25 231 visningar | Skriv ut Skriv ut

Staden Toledo ligger vackert beläget på en kulle ovanför floden Tajo i den autonoma regionen Castilla La Mancha, ca 70 km sydväst om Madrid. Den gamla staden består av ett gytter av mysiga gränder där man lätt kan gå vilse, och historiens vingslag ekar när man letar sig fram. Här finns hur mycket som helst att se när det gäller kultur och konstskatter.

Medan Madrid har en relativt kort historia som ort och som huvudstad (1561) så har den före detta huvudstaden Toledo funnits med betydligt längre på kartan. Romarna intog staden år 193 f Kr och de utvecklade en betydande järnindustri och präglade egna mynt. Det finns fortfarande kvar lämningar efter romerska villor och basen av en akvedukt återfinns på båda sidor om floden Tajo. En romersk väg kan delvis ses på bergsluttningarna vid den vänstra banken av floden.

På 400-talet var Toledo centrum för det kristna Spanien under Visigoterna. Förhållandet bröts i och med den muslimska invasionen av landet år 711. 1085 återerövrades Toledo under Alfonso VI, kung över León och Kastilien, efter en överenskommelse med Taifa (det muslimska styret i Toledo). Överenskommelsen innebar att skyddslagar, sk fueros, stiftades för minoritetsgrupper som mozaraberna, hispano-mozaraberna, muslimer och judar. Erövringen av staden innebar en höjdpunkt för stadens kulturella, sociala och politiska liv. Toledos högskola för översättare, Escuela de Traductores de Toledo, blomstrade under 1100- och 1200-talet och utvecklingen tillsammans med religionsfriheten lämnade en stor prägel på staden.

Under hela medeltiden expanderade staden och på 1300-talet fick det marknadsprivilegier. Toledo blev den största producenten av kastilianska manufakturvaror, den befintliga industrin som vapen- och sidentillverkning samt myntpräglingen växte ytterligare. I denna expansion spelade den judiska befolkningen en aktiv roll tills de utvisades ur landet 1492.

1226 påbörjades arbetena på den magnifika katedralen som är Toledos främsta sevärdhet än idag. Den byggdes ovanpå den största moskén, vilken i sin tur byggts ovanpå den gamla visitgotiska katedralen. Två och ett halvt århundrade senare, år 1493, stod den klar även om utsmyckningarna fortsatte senare. Katedralen i Bourges, Frankrike stod som modell även om det ingår inslag i Mudéjarstil. År 1502 proklamerades Juana och Felipe el Hermoso som arvingar till den spanska kronan i katedralen.

Under Los Reyes Católicos (de katolska monarkerna) fortsatte stadens utveckling, men när Felipe II beslutade sig för att flytta huvudstaden till Madrid år 1563 förlorade Toledo sin politiska och sociala ställning. Nedgången för textilindustrin påskyndade Toledos förfall, som också gick i takt med forna Spaniens historia och guldålder.

Bildandet av Real Compañía de Comercio y Fábricas (Kungliga kompaniet för handel och tillverkning) år 1748 var ett försök av kungahuset att återuppväcka staden, vilket lyckades under en kort tid, men i slutet av 1700-talet hade det reducerats till att enbart ta hand om administrativa funktioner. (Idag lever drygt 80.000 människor i Toledo.)

I modern tid är nog Toledo mest känd för belägringen av Alcázar, som var högkvarter för infanteriakademin under det spanska inbördeskriget. En grupp nationalister tog skydd i fästningen 1936 och de red ut den 72 dagar långa belägringen. Nationaliststyrkornas överbefälhavare, överste Moscardó, fick ett telefonsamtal från fienden som meddelade att hans son skulle avrättas om inte fästningen gav upp. Översten rådde sin son att bedja och ropa Viva España (Leve Spanien) och dö som en hjälte. Mer än en månad efter sonens död hävdes belägringen. Belägringen av Alcázar användes ofta i propagandan för Franco. Fästningen, som blivit nästan helt förstörd under belägringen, rekonstruerades senare i sin helhet.

Klicka på minatyrbilderna nedan för att se dom större, eller välj bildspel. För att se hela bildtexten, för musen över fotona.

 

Sevärdheter:

  • Katedralen är den främsta sevärdheten. I skrivande stund kostar det 7 euros i inträde, och då får man tillträde till de slutna avdelningarna som skattkammaren, koret och museet.
  • El Alcázar som använts som kungligt slott, armehögkvarter, skola och fängelse.
  • Plaza de Zocodover, vars namn kommer ifrån att det var här som den moriska marknaden hölls under medeltiden (zoco).
  • Hospital de la Santa Cruz är ett sjukhus från 1500-talet. Idag inryms provinsens arkeologiska museum i byggnaden, samt en imponerande samling av konstnären el Grecos (1541-1614) verk.
  • El Grecos hus är en rekonstruktion där man tror att den kände grekiske konstnären bodde. Museet innehåller autentiska 1500-talsmöbler och givetvis flera av el Grecos verk.
  • I församlingskyrkan Santo Tomé finns ett ytterligare världsberömt verk av El Greco, Greve Orgaz begravning.
  • La Sinagoga del Tránsito byggdes av juden Samuel Levi 1357. Levi var skattmästare och rådgivare till kung Pedro I. När judarna drevs ur landet förvandlades synagogan till ett sjukhus och sedan till en kyrka. Idag finns ett museum i anslutning till synagogan.

.

När man har fått nog av allt överdåd i form av konst och guld, så är det härligt att bara promenera i de smala gränderna och insupa atmosfären, kanske sätta sig och ta något svalkande i skuggan under ett parasoll. Det är lätt att slinka in i alla turistaffärer med luftkonditionering när det är som varmast under dagen.

Det märks att Toledo är en turistfälla. År 2007 besökte 2 miljoner turister staden och det finns många affärer som är riktade till besökarna. Mycket är smidesarbeten, svärd och rustningar är en storsäljare, likaså filigrantarbeten och keramik. Vill du inte köpa ett svärd som är en exakt avbildning av svärdet som den legendariske hjälten El Cid använde vid återerövringen av Toledo år 1085, varför inte välja hushållsknivar eller bestick i normala butiker så långt från turismen som möjligt. Dessa brukar hålla hög kvalitet. Vill man köpa med sig sötsaker hem så rekommenderas lokalt tillverkad marsipan (mazapán) som säljs på många ställen.

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (7 röster, medelbetyg: 4,29 av 5)
Loading...

Kommentarer

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!




XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>