- Ett annorlunda Spanien - https://www.annorlunda-spanien.com -

La Hiruela – en charmig bergsby

Gömd i skogarna och mellan Sierra del Rincóns bergstoppar ligger La Hiruela på 1257 meters höjd, en charmig bergsby som är väl värd ett besök.

På gränsen till provinsen Guadalajara i nordöstra hörnet av Madridbergen återfinns byn, och att ta sig dit på slingrande bergsvägar tar sin lilla tid, men det är inget som man ångrar när man väl har kommit fram. La Hiruela ligger 105 km norr om Madrids centrum.

La Hiruela


Kartan används med tillstånd från sierranorte.com [1]

 

Trots sitt isolerade läge verkar La Hiruela växa. Byggnation och renovering kan ses på många ställen i byn med ett 90-tal invånare. Kanske är det mikroklimatet som gör att människor trivs här. Det finns rikligt med vatten, med Jaramafloden i dess närhet för att nämna den största. På 1750-talet fanns här 220 invånare och byn var känd för sina frukt- och grönsaksodlingar. Man odlade råg, lin, linfrön, örter, äpplen och körsbär. Djurhållning var också ett stort inslag i vardagslivet. Under artonhundratalet hade denna lilla by ett trettiotal hus, en grundskola och församlingskyrkan.

Det finns inget exakt årtal när La Hiruela grundades, men troligtvis kom den till på medeltiden, som många andra byar i området. Namnet La Hiruela antas komma från ordet “Hijuela” som innebär en väg eller stig. En tolkning är att det är förknippat med de kungliga boskapsvägarna [2], La trashumancia, som passerar här.

Klicka på minatyrbilderna nedan för att se dom större, eller välj bildspel.

 

När man anländer till La Hiruela så får icke boende snällt parkera utanför byn. Det är härligt att kunna promenera omkring här och inandas ren bergsluft och slippa avgaser och trängsel som fordon utgör. Eftersom byn inte är större än den är, så innebär det inga problem heller. När man har promenerat runt de två parallella huvudgatorna i byn och kikat in i de små gränderna, så kan man stanna till och besöka den väl bevarade kyrkan San Miguel Arcángel. Den byggdes i mitten av 1800-talet i barockstil på samma plats där den gamla kyrkan stod. Sen kanske det smakar bra med en bit mat på något av byns tre utskänkningsställen.

Det finns sju fina vandringsleder i närheten för de som är intresserade av att se den vackra naturen i omgivningen. I och med att den rurala turismen glädjande växer finns det också flera möjligheter till övernattning.

Mer läsning om byn: Kommunens hemsida [3] (på spanska).

Övernattningsmöjligheter:
El Bulín de La Hiruela [4]
El rincón de la Sierra [5]
Casa Aldaba [6]
Entremelojos [7]

Till startsidan för artikelserien La Sierra Norte de Madrid [8].