- Ett annorlunda Spanien - https://www.annorlunda-spanien.com -

Oskyldiga offer mördade av ETA år 2001

Under 2001 mördades totalt 15 personer av ETA.

Fredagen den 26 januari 2001:
Ramón Días García, kock i marinen, dödas när en bilbomb som placerats under hans bil, exploderar i San Sebastian i Baskien.

Torsdagen den 22 februari 2001:
Två arbetare vid företaget Electra, José Ángel Santos Larrañaga och Josu Leonet Azkona, dödades när en bilbomb exploderade i stadsdelen Martutene i San Sebastian i Baskien. Måltavlan för attacken, socialistpolitikern Ignacio Dubreil och hans livvakt skadades och ytterligare två arbetare vid företaget Electra är allvarligt skadade.

Fredagen den 9 mars 2001:
En baskisk polis, Iñaki Totorika Vega, avled när han och hans kollega skulle inspektera en bil som var adapterad med en bomb i den baskiska staden Hernani. När de skulle flytta bilen exploderade den.

Lördagen den 17 mars 2001:
En polis, Santos Santamaría Averaño, dödades när en bilbomb exploderade i Roses i Girona. Polisen blev förvarnade men bomben expoderade 7 minuter före utsatt tid. I attentatet skadades ytterligare en annan polis och två civila lätt. Några timmar senare desarmerade polisen ännu en bomb, vid kuststaden Gandia i sydöstra Spanien.

Tisdagen den 20 mars 2001:
Socialistpolitikern Froilán Elespe Inciarte avrättades med två skott i huvudet i Lasarte, Guipúzcoa i Baskien. Han befann sig i en bar när en ETA-terrorist sköt honom på nära avstånd. Politikern som var borgmästarens närmaste man, hade ingen livvakt med sig.

Söndagen den 6 maj 2001:
Manuel Giménez Abad, Partido Popular-ledaren i Aragón, avrättas med två skott i centrala Zaragoza.

Torsdagen den 24 maj 2001:
Finansdirektören på tidningen El Diario, Santiago Oleaga Elejabarrieta, sköts till döds med sju skott på en parkeringsplats utanför ett sjukhus i San Sebastián. Detta är femte mordförsöket på personer inom massmedia sedan vapenvilan bröts i slutet på 1999. En timme tidigare exploderade en bilbomb bara knappt en kilometer ifrån platsen för mordet.

Tisdagen den 10 juli 2001:
En bilbomb exploderade på kvällen i stadsdelen Aluche i Madrid. Polismannen, Luis Ortiz de la Rosa, avled omedelbart och 6 andra personer undkom med lättare skador.

Lördagen den 14 juli 2001:
José Javier Múgica Astibia, komunalpolitiker för det lokala partiet UPN, avled när en bilbomb som adapterats på hans bil exploderade i Leiza, Navarra på morgonen. Senare på kvällen avrättades en polis, Mikel Uribe i staden Leaburu i Guipúzcoa. Polisen blev skjuten när han gick över torget i staden.

Lördagen den 28 juli 2001:
Den spanske generalen Justo Oreja avled av de skador han ådrog sig i ett bombattentat i Madrid den 28 juni år 2001.

Onsdagen den 7 november 2001:
En domare, José María Lidón Corbi, skjöts ihjäl utanför sin bostad i Getxo, Bilbao. Mordet hände dagen efter att två misstänkta terrorister ur Madrid-cellen arresterades som misstänkta för bombattentatet i Madrid där ett hundratal personer skadades.

Fredagen den 23 november 2001:
Två trafikpoliser, Ana Isabel Arostegi och Javier Mijangos Martínez de Bujo, blev beskjutna i den baskiska staden Beasain, Guipúzcoa, när de dirigerade trafiken. Den kvinliga polisen avled omedelbart, den manlige senare på sjukhuset.

Senast uppdaterad: 2001-11-23