- Ett annorlunda Spanien - https://www.annorlunda-spanien.com -

Madrids stadsvapen

När man kommer till Madrid frågar man sig genast varför alla taxibilar kör omkring med en bild av en björn som försöker plocka äpplen.
Det verkar finnas lika få björnar och äppelträd här som isbjörnar i Stockholm.


Man får veta att detta är stadsvapnet och det är inga äpplen utan smultronträdets bär, “madroño”, som björnen vill ha.

Smultronträdet, arbutus unedo
Foto: Monica Andersson [1]

 

Forskar man vidare får man reda på att björnen för första gången figurerar år 1212 på det baner madridborna bar i den stora uppgörelsen mellan morer och kristna vid Navas de Tolosa. På den tiden fanns det gott om björn i trakten men inga smultronträd!

Baneret från 1212 visar en betande björn med sju stjärnor på kroppen i form av stjärnbilden Lilla Björn, “La Osa Menor“. I gamla handskrifter skriver man björnen som “la osa”, dvs i feminin form. Det är alltså fråga om en björnhona som är ute och plockar sagobär.

I en marktvist år 1222 mellan kyrka och stad, fick kyrkan betesmarkerna och staden skogen och jakten. Kyrkan behöll då på sitt baner den på alla fyra gående björnhonan, medan stadens björn fick resa sig mot smultronträdet och stjärnorna blev åttkantiga och placerades runt om i ett band.

När Madrid blev huvudstad, år 1561, kröntes vapenskjölden. Man kom att lägga till och ta bort symboler, men idag är stadsvapnet nästan identiskt med det från år 1222, bara lite fulare, tycker Joaquín Carrascosa, som skrivit en bok om Madrids vapen. Han vill få tillstånd en omarbetning av den nuvarande formen så att den återtar sin mer kvinnliga form, som bättre passar en björnhona. Stjärnorna ska dessutom åter bli åttkantiga, så att de inte förväxlas med militär rangordning eller EU-stjärnor.

Nog får man hålla med om att Carrascosas förslag är mer tilltalande, se illustration längre ner.

Smultronträdet, arbutus unedo, är ett städsegrönt träd eller buske med vackert bladverk, ljungliknande blommor samtidigt med gulröda bär, som vid behov kan utgöra ett viktigt näringstillskott även för oss människor, trots sin fadda smak och berusande effekt vid stor konsumtion.

Den är hemmahörande i sydeuropa och på Irland.

Av bären görs “aguardiente” (brännvin). Odlas annars för prydnad.


Carrascosas förslag till nytt stadsvapen

Text och foto: Eva von Malmborg [2]

Artikeln lades ut första gången år 2000.