- Ett annorlunda Spanien - https://www.annorlunda-spanien.com -

Fascismen lever i Spanien…

Den 20 november år 2000 var det 25 år sedan General Franco dog.

Vid en begravningsmässa den 18 november i samband med Francos dödsdag samlades ett 1000-tal fascister vid basilikan i Valle de Los Caídos – de stupades dal.


Vägen upp till de stupades dal var kantad av spanska flaggor och bilder av “El Caudillo” Franco.


Kön till begravningsmässan var lång och deltagarna blandade. Ovanligt många ungdomar och skinheads fanns på plats. Tanken på att dessa vuxit upp i en demokrati gör det hela lite skrämmande.
Dessutom kom en grupp tyskar som blivit inbjuda av stiftelsen “Fundación Franco”, arrangören av begravningsmässan.


Det blåste kalla vindar och vädret var lite kyligt under dagen för Francos begravningsmässa den 18 november. Kanske att den spanska flaggan värmde lite…

Krigsmonumentet i Valle de Los Caídos, de stupades dal, består av ett stenkors placerat på bergstoppen Cuelgamuros, en punkt mellan Escorial och Guadarrama på 1758 meters höjd.

Korset mäter 150 meter och under det ingrävt 262 meter i berggrunden ligger basilikan där man hittar Francos och grundaren av falangistpartiet, José Antonio Primo de Riveras gravar.

Monumentet var från början tänkt som grav för alla stupade under inbördeskriget och tog 47 år att bygga. Inom området finns även ett kloster.

Utsmyckningen i basilikan är lite stalinistiskt stram och lämnar knappast någon oberörd. Speciellt när man ser många besökare som gör korstecknet och lägger blommor på Francos och Primo de Riveras gravplatser.

Vid klart väder ser man ända bort till Madrid från den 30.000 kvadratmeter stora, öppna platsen utanför basilikan.

Valle de Los Caídos ligger 58 km från Madrid och kan mycket väl kombineras med ett besök till det monumentala klostret i El Escorial på en dag.

Artikeln lades ut första gången: 2000-11-20