- Ett annorlunda Spanien - https://www.annorlunda-spanien.com -

Expo Zaragoza 2008

Expo 2008 i Zaragoza öppnade portarna den 14 juni och pågick fram till den 14 septemer.

Expo hade ett tema som är angeläget för alla, vatten och hållbar utveckling.

Det var 106 länder som deltog och ca sex miljoner människor besökte utställningen. Sverige bestämde sig i sista stund för att vara med efter det att ett antal svenska företag verksamma i Spanien och i Sverige gick in och finansierade den svenska paviljongen. Huvudsponsorer var Ericsson, Volvo och IKEA, bland de övriga företagen återfanns Holmen Paper, SonyEricsson, Tetra Pak, Sandvik, Envac, Yoigo (TeliaSonera), Scan Coin, Conzumo, Climatewell, Swegon, Seguritas Direkt, Gällivare PhotoVoltaic och PS-Pool Equipment.

Sverige är ett föregångsland när det gäller hållbar utveckling [1], därför har landet mycket att lära ut till resten av världen när det gäller att bevara vattnens, jordens och ekosystemens produktionsförmåga och att påverka utvecklingen mot ett långsiktigt stabilt och dynamiskt samhälle där grundläggande mänskliga behov uppfylls.

Den svenska paviljongen disponerade 650 kvadratmeter och hade i mitten ett trähus omgärdat av 84 björkar. Huset användes bland annat som vipsektion för att ta emot de sponsrande företagens kunder samt för seminarier, möten och presskonferenser. På ett mindre område visades multimediapresentationer. I björkdungarna visades olika utställningar. De som ville handla svenska ekologiska produkter kunde besöka paviljongens svenska shop.

För de yngre besökarna fanns en lekhörna utformad som en magisk skog med dekorerade träd och ljusspel. Där fick barnen lära sig hur man återvinner papper och vatten, samt den japanska konsten att vika papper och skapa olika former från ett enda ark – origami. Dessutom visades Pippi Långstrump.

Zaragoza ligger i nordöstra Spanien och är huvudstad i provinsen med samma namn i den autonoma regionen Aragonien. Staden har närmare 700 000 invånare och är i invånare räknat Spaniens femte största stad. Den ligger ca 30 mil nordöst om Madrid och ca 30 mil väster om Barcelona.

Mer läsning på Expo Zaragozas hemsida på spanska [2] eller engelska [3].


Bilderna är hämtade från Expos [4] presscenter och kartan från Google maps [5].

Artikeln lades ut första gången 2008-07-18, senast uppdaterad 2008-11-26