Vinbataljen i Haro

24 november 2008, kl 12:50 av  
Postat i: Artiklar | 5 888 visningar | Skriv ut Skriv ut

Vinkrig i La Rioja
För er med barnasinnet kvar:

Batalj med damejeanne
Batalj i Haro med vindamejeanne

Vill man vara med om en riktigt saftig, spansk fiesta ska man vara i Haro, La Rioja, den 29 juni på morgonen. Då drar en procession genom stadens gator. I täten rider borgmästaren med fana och efter kommer Haroborna, vitklädda med röda scarfs och bär på krus, flaskor, damejeanner, ja hela besprutningsdunkar fyllda med vin. Ungdomarna dominerar men alla åldrar syns. Man vandrar eller åker dryga halvmilen till ett berg med ett kapell där en mässa hålls.

Sedan brakar det hela loss. Alla sprutar vin på alla. Besprutningsdunkarnas bärare kan fullständigt ösa vin över sina offer, men det är fusk. Det ska vara botas, läderflaskorna. Snart är alla vackert rosafärgade, håret hänger och skorna klafsar, men alla ser väldigt glada ut, särskilt de som tänder brasor och plockar fram vin och tapas.

Glada vinvåta ungdomarTillbaka i Haro samlas man på tjurfäktningsarenan, där stadens ynglingar kan visa om de är viga och modiga. In rusar den ena ilskna kvigan efter den andra och jagar allt de ser. Då står den orädde kvar, inväntar ögonblicket och när kvigan just ska slå hornen i honom hoppar han bock över henne! En dråplig lek med livet. Bakgrunden till vinbataljen, som avslutar en hel vecka av “fiesta” i Haro, är en obegriplig besittningstvist.

Jorge Muga med porronBestämmer man sig för att åka dit kan man gärna komma ett par dagar innan för att njuta av de vackra omgivningarna, klostren, fiestan och bodegorna. En av de mest gedigna bodegorna är La Muga som ägs av familjen Muga. Här görs kvalitetsvin på hantverkmässigt sätt med äggviteklarering och eget tunnbinderi. Efter att ha blivit guidad runt av någon av familjemedlemmarna, provsmakat några av vinerna och gjort sina inköp blir man kanske inbjuden till deras tapashörna efter vinbataljen. Där bjuds de bästa tapas och härligt Mugavin.

Sr Muga med porron
Sr. Muga med porron

Text och foto: Eva von Malmborg

Artikeln lades ut första gången år 2000.

Skriv ut Skriv ut
Sätt betyg på inlägget:
1 stjärna (sämst)2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (bäst) (Inget betyg än)
Loading...

Kommentarer

Ordet är ditt...
Din kommentar kommer att synas först efter att den är godkänd. Om du vill ha en egen bild med din kommentar, skaffa en gravatar!




XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>